Изпълнителният комитет на Международната асоциация на прокурорите /IAP/ взе решение

...
Изпълнителният комитет на Международната асоциация на прокурорите /IAP/ взе решение
Коментари Харесай

Прокуратурата ни е приета за член на Международната асоциация на прокурорите

Изпълнителният комитет на Международната асоциация на прокурорите /IAP/ взе решение за приемане на Прокуратурата на Република България като пълновръстен член на организацията. Молбата за участие бе предявена от основния прокурор Сотир Цацаров на 16.01.2018 година До този миг, член на Международната асоциация бе единствено Асоциацията на прокурорите в България, като самостоятелна професионална организация.


Международната асоциация на прокурорите е основана през юни 1995 година във Виена, а първото общо заседание на членовете ѝ е извършено през септември 1996 година в Будапеща. Тя е неправителствена и неполитическа професионална организация, която сплотява на непринуден принцип прокуратури, прокурорски организации и самостоятелни членове – прокурори от целия свят.

Седалището на генералния секретариат е в Хага. В IAP членуват прокуратурите на Канада, Китай, Хърватска, Чехия, Дания, Естония, Литва, Финландия, Египет, Унгария, Ирландия, Литва, Израел, Грузия, Люксембург, Мексико, Холандия, Норвегия, Полша, Русия, Испания, Швеция и други, както и съсловните професионални организации на прокурори от Австрия, България, Бразилия, Чехия, Чили, Гърция, Косово, Португалия, Сърбия, Украйна и други

Организацията реализира необятна активност по образование на прокурори и поддържа забележителен размер професионална информация, която се употребява от членовете ѝ.

В рамките на IAP работят така наречен прокурорски мрежи, с контактни точки във всяка страна, с предмет антитероризъм, трафик на хора, интернационално наказателно правораздаване, антикорупция и компютърни закононарушения. Членството на Прокуратурата на Република България в Международната асоциация на прокурорите дава опция за присъединяване на българските прокурори в тези действия и е от значимо значение за повишение на квалификацията им, както и за интернационалното правно съдействие.



Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР