Изпълнителният директор на Нефтохимик Николай Тодоров заяви, че е подал

...
Изпълнителният директор на Нефтохимик Николай Тодоров заяви, че е подал
Коментари Харесай

Шеф на Нефтохимик след подадената оставка: Безсилен съм

Изпълнителният шеф на Нефтохимик Николай Тодоров съобщи, че е подал своята оставка, тъй като е безпомощен да повлияе на апатията на основния акционер в клуба.

Защо взехте решение да подадете оставка?

Бях предизвикан от срещата с Комисията по спорт. Трудностите в Нефтохимик не са от през вчерашния ден и от през днешния ден, само че когато видях безапелационния отвод на общинските съветници да оказват помощ на Нефтохимик, взех своето решение. Защото хората, чиято работа е да развиват спорта в града, не намират смисъл да оказват помощ на един състезателен клуб, който е благосъстоятелност на общината. Просто видях една незаинтересованост и отвращение нито за финансова, нито за морална поддръжка.

Как ще коментирате доводите на общинските съветници?

Доводите бяха меко казано странни. Ще изтъквам буквално думите на едни от тях - „ наливане от пусто в празно “. Само, че аз не мога да нарека „ запустял “ едни клуб в който се развиват над 300 деца, в който работят над 40 чиновници, които хранят фамилии и които развиват футбола. И в случай че хората, от които зависи развиването на спорта в града, могат да преглеждат единствения тим на Бургас в професионалния футбол и най-голямата футболна академия в цялата област, като нещо „ пусто “, мисля, че имаме сериозен проблем. А аз се усещам безпомощен да повлияя на мисленето на хората, от които действително зависи развиването на спорта.

Имали са поради, че клубът би трябвало да се самоиздържа?

Изглежда, че това имаха поради. Ще бъде прелестно в случай че това се случи, несъмнено, само че за злощастие в България единствено един или два клуба се самоиздържат. И с цел да стартират да се самоиздържат са били нужни няколко години и десетки милиони инвестиция. За да съществува един клуб, с изключение на минималните проходи от своята активност, той би трябвало да получава доходи по няколко метода, посредством реклама, дарения и спонсорство или непосредствено финансиране от притежателя. В случая това е община Бургас и мисля, че такова непосредствено финансиране е целесъобразно, предвид на това че активността на Нефтохимик е обвързвана със спорт и даване на опция на деца да се занимават с футбол, под управлението на професионални треньори, с цел да могат да се осъществят в бъдеще.

Как ще коментирате слабите резултати на първия тим?

Слабите резултати сега са разследване от грешките, направени от предишния сезон. Високите разноски за скъпи футболисти в Първа лига, в този момент са отговорности, които би трябвало да изплащаме. В бюджета ни за тази година трябваше да има перо за погасяване на остарели отговорности. Ние разполагаме с един най-малък бюджет, който не ни разрешава да сме равностойни на останалите тим. Само за информация ще вметна, че фонда работна заплата на целия ни мъжки тим е 10 000 лева 10 000 лева са заплатите на петима футболисти в конкурентните ни тимове. Половината ни тим е от юноши, излезли от школата, а другата половина от футболисти с дребен опит във В група. Три от четирите ни тренировки се организират на кирпича в Долно Езерово. Да не приказваме, че преди мача с Локо Гражданско отделение направихме три тренировки на площадката в Изгрев, поради дъжда. Няма какво да се заблуждаваме - с този бюджет тези резултати.

Споменахте отговорностите от предишния сезон. Вие като изпълнителен шеф тогава за какво не предотвратихте натрупването на тези отговорности?

Никога не съм си поставял за цел и съм нямал упоритости да съм изпълнителен шеф. Аз станах изпълнителен шеф, тъй като нямаше кой различен да поеме кормилото в тоз миг. Когато финансовото състояние стана тежко, тези преди мен се отхвърлиха и никой не искаше да носи отговорността до края на шампионата. Аз поех сдружение, което към този момент имаше насъбрани отговорности и беше поело други с написаните контракти. Още тогава не се знаеше от къде ще се намерят пари за заплати и във всеки един миг клубът можеше да банкрутира. Приемете го като полуда, само че аз съм тук поради любовта ми към тима. Фактът, че съм излязъл от фенските среди се употребява против мен, само че аз се гордея с това. Бях началник на фенклуба, един от най-активните и получих опция да работя за клуба, който обичам. Именно поради това в никакъв случай не изгубих вяра и даже в този сложен миг имах вяра, че имам поддръжка зад тила си.

Вие поехте и следствията от изпадането във Втора лига. Какво се случи тогава?

Изпадането на Нефтохимик не се дължи на една футболна среща с Витоша Бистрица. Изпадането ни е разследване от редица решения и дейности, почнали още с влизането ни в Първа лига. След всички поети отговорности за скъпи играчи, треньори, наеми на терени и така нататък, при започване на календарната 2017 година финансовата обстановка стана извънредно неразбираема. Това рефлектира върху играчите. Когато усетиха, че няма идея за идната година, че даже и да се спасим не се знае дали и какво ще е финансирането, тях ги налегна една незаинтересованост, която значително беше подхранвана и от треньора им. И по този начин, след поредност от пропилени шансове, се стигна до мача с Витоша. Отборът изпадна. Тогава аз бях изпълнителен шеф и аз поех удара.

Тогава Ви се наложи да вземете сложни решения…

Да, пристигна моментът, в който трябваше да решим какво ще създадем. Имахме положителни футболисти, с настоящи контракти, само че за жалост нито един от притежателите не сподели, че е подготвен да обезпечи нужните финанси, с цел да ги задържим и да създадем мощен тим във Втора лига. Това не бяха футболисти, които играят за 500 лева и беше немислимо да си ги позволим. Затова ги освободихме. Тогава пристигна моментът да решаваме дали да се възползваме от правото си да играем във Втора лига ли да стартираме от нулата в Б окръжна. След доста срещи, диалози и съвещания се стигна до решението да не пращаме тима в девета глуха. В името на развиването на всички деца, които упражняват при нас, взехме решение да стартираме шампионата, макар че нямаме нужния запас. Още тогава ясно декларирахме че спасяването ще е доста сложна задача. Целта беше да създадем тим, който може да се пребори за оставане във Втора лига, само че в случай че не се случи, да имаме боеспособен тим за Трета лига - тим с опит в професионалния футбол и с нрав на победител. Но в един миг се породиха упования за положителни резултати, в които няма никакъв аргумент. Появиха се упреци, обвинявания и в последна сметка напрежение, което рефлектира върху всички, които работят в клуба. Сега съм заинтригуван от позицията представителите на Комисията по спорт, които тогава ни поддържаха.

Какъв същина е бюджетът на Нефтохимик?

На месец Нефтохимик се оправя с не повече 45 000 лева, които не са обезпечени. Има месеци, в които разполагаме с доста по-малко и колкото да съумяваме да посрещнем настоящите си потребности. Много сериозна част от тези пари отиват за покриване на отговорности към Национална агенция за приходите, само че е немислимо с тях да се покриват и отговорностите за хонорари на някогашни чиновници. Искам да благодаря на всички хора, които сега работят за този клуб, че демонстрират голямо схващане и самообладание към обстановката и не позволяват тази неустановеност да въздейства на работата им. Някои медии писаха през вчерашния ден, че този бюджет бил „ порядъчен “ за Втора лига. Аз желая единствено да кажа на такива писачи, че са позорно некомпетентни по въпроса и ги поканвам да дойдат да реализират триумфи с този бюджет, преди да заблуждават хората с писанията си.

За мен беше обидна заканата, която чух по време на срещата с Комисията, че ще изискват финансова инспекция на сдружението. Такава инспекция имаше преди два месеца. Три месеца общинският одит беше тук, на място, видя по какъв начин се работи в клуба, прегледа всяка една фактура и всеки един документ. Ако желаят да дойдат още веднъж да видят по какъв начин се борим със зъби и нокти, с цел да съществува този клуб. И желая да кажа нещо по отношение на спекулациите, че сме изхарчили 3 млн общински пари през предишния сезон и в този момент желаеме още. От тези 3 млн общинските пари бяха 300 000 лева за цялата година, а останалите бяха частни. И макар, че бяха частни, тяхното разходване бе обширно тествано, по време на одита, който загатнах.

В каква посока очаквате да тръгне клуба след Вашата оставка?

Ако желаеме да развиваме футбол би трябвало да се поемат ясни и точни задължения. Единственият сериозен подобен ангажимент, който беше стихотворец тази година, е от страна на господин Бошнаков, с който подписахме спонсорски контракт за 150 000 лева за сезона. Останалите задължения към нас са по-маломерни, еднократни или краткосрочни, от разнообразни компании. Пак споделям, ситуацията ни сега не се разграничава по нищо от ситуацията при започване на сезона. Очакват се средства от БФС, както и подписването на спонсорски контракт със Съндърланд, Подавам оставка в този момент, тъй като видях безразличието и неналичието на всякаква поддръжка от основния акционер. Ако Община Бургас откаже да отделя средства за професионалния спорт, той ще си отиде. А аз не мога да нося отговорността на техните решения.

Искам с моето подаване на оставка да предизвиквам тези хора и да им покажа, че този клуб не съм аз. В този клуб има чиновници - експерти в своята област, има деца, които желаят да играят футбол. Ако лишат клуба от поддръжка, те оставят 40 индивида на улицата и пращат 320 деца в къщи, пред компютрите.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР