Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Галя Димитрова ще

...
Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Галя Димитрова ще
Коментари Харесай

Шефът на НАП застава пред временната комисия заради случая с хакерската атака

Изпълнителният шеф на Националната организация за приходите Галя Димитрова ще бъде изслушана пред краткотрайната парламентарна комисия. Това ще бъде и първото съвещание на комисията, която беше образувана за следствие на хакерската офанзива в масивите на данъчните. Информация по случая ще бъде предоставена от представители на Министерство на вътрешните работи и на ДАНС.

Около 3% от масивите на приходната организация станаха обект на хакерска офанзива, а персоналните данни на 4 млн. българи могат да бъдат открити свободно в интернет. До началото на тази седмица от страна на данъчните не се появи нито един управителен кадър, а в понеделник изпълнителният шеф Галя Димитрова даде телевизионно изявление, в което изясни за какво не е прекратила отпуска си. "Беше тежко, само че доста добре премислено решение. Имах доста значима и извънредно виновна персонална причина за това ", оправда се тя.

Проникването е станало през системата за възобновяване на Данък добавена стойност в чужбина, това е една от електронните услуги, които по-късно бе спряна и още не е възобновена. Междувременно от Национална агенция за приходите дават информация дали са изтекли персоналните ни данни, само че не и какви данни на жителите могат да се намерят свободно в мрежата.

Финансовият министър Владислав Горанов засвидетелства доверие към Димитрова като се изключи IT сигурността. "Аз разясня, в случай че се откри виновност на съответно лице. Папката на шефа на американските служби след “Уикиийкс “ не я видяхме ", безапелационен бе министърът.

Засега обвиняването за хакерската офанзива е против трима души от компанията за киберсигурност "ТАД Груп ", като ръководителят на компанията Иван Тодоров беше задържан във вторник на Летище София.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР