Изпълнителният директор на Нафтогаза Юрий Витренко заяви, че компанията му

...
Изпълнителният директор на Нафтогаза Юрий Витренко заяви, че компанията му
Коментари Харесай

Газпром обяви, че спира газа през Украйна, ако няма нов транзитен договор

Изпълнителният шеф на " Нафтогаза " Юрий Витренко съобщи, че компанията му е получила предизвестие от " Газпром ", че в случай че не бъде подписан нов директен контракт сред Украйна и Русия, от 1 януари 2020 година ще бъде прекъснато зареждането с съветски газ на украинската газопреносна мрежа, съобщи ТАСС в четвъртък.

" В изпратено от " Газпром " до " Нафтогаз " писмо черно на бяло написа, че от 1 януари в 10 часа московско време " Газпром " няма да има съображение да доставя газ в украинско направление ", заяви Витренко в изявление за Дойче веле. По думите му с тази фраза от " Газпром " в действителност са признали, че ще " прекроят тръбата ", прекратявайки преноса на газ през системата на Украйна.

Без директен контракт Украйна няма да има съображение да доставя в Европа и намиращия се сега в нейната система съветски газ, твърди украинският газов началник. Затова този газ ще бъде нагнетен в подземните складове на страната и ще се държи там, до момента в който се появи законния му притежател. В същото време Витренко призна, че съществуват физически ограничавания за нагнетяването на газа в подземните складове, защото техният потенциал е от 25 до 30 милиарда куб м., а в тях към този момент има 21 милиарда куб. м суровина.

В сряда шефът на " Нафтогаз " съобщи, че съглашение за газа сред Русия и Украйна би трябвало да бъде подписано не по-късно от 13 декември. " Ако това не стане, би трябвало да има някакво промеждутъчно решение или друго решение, счита той, само че не разясни какви разновидности има поради.

Агенцията напомня, че в края на 2008 година Киев и Москва не съумяха да се схванат за новото съглашение за доставки на съветски газ в Украйна и вследствие на това " Газпром " ги спря на 1 януари 2009 година, само че продължи да обезпечава контрактуваните за Европа количества. " Нафтогаз " обаче стартира да заделя част от директния газ за свои потребности и това докара до най-големия срив на съветските доставки на газ за Европа измежду най-студения интервал на зимата, отбелязва съветското издание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР