Изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов, председателят на РК

...
Изпълнителният директор на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов, председателят на РК
Коментари Харесай

Наши лекари участваха в международна медицинска конференция

Изпълнителният шеф на МБАЛ-Пазарджик доктор Красимир Темнилов, ръководителят на РК на БЛС доктор Васил Попов и зам.председателят доктор Валери Ганев показват районната лекарска гилдия на интернационалната конференция „ Лекарска неточност и правила за добра здравна процедура “, която се организира в град Сандански. Форумът се провежда от Столична гилдия на БЛС и Български лекарски съюз. Конференцията събра на едно място ръководителите на Съсловните организации на Гърция, Сърбия, представители на Турция, ръководители на Регионални лекарски и етични комисии, болнични шефове.
Вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри конференцията и поздрави участниците съобщи, че обществото приказва за лекарските неточности от гледната точна на пациентите и като че ли не помни по какъв начин лекарите и лечебните заведения претърпяват това. Тя обърна внимание на неналичието на указател на по този начин наречените „ лекарски неточности “ и алтернативата лекарите - спасители или лекарите- жертви.
" Трябва да търсим аргументите за лекарските неточности. Затова са нужни правила за добра здравна и клинична процедура. Те ще ни дадат опция да оценяваме по кое време един случай е неподходящ и по кое време става дума за лекарска неточност, сподели ръководителят на УС на БЛС доктор Иван Маджаров в приветствието си към участниците в конференцията.
„ Темата на конференцията е извънредно настояща за целия лекарски съюз. Искам да отбележа, че не пациентски организации, а самите ние като лекари вършим сходен конгрес по казуса.Искаме нашата специалност да е на висота и да сме съпричастни към пациентите “, акцентира доктор Васил Попов. Той означи, че това е вторият конгрес по тематиката, проведен от колегията. За първи път на едно място се събраха ръководители на огромните лечебни заведения в страната, управленията на районните колегии, на БЛС и управлението на Министерството на здравеопазването.
Участниците в конференцията приканиха за промени в Закона за съсловните организации, с които да се утвърдят разпоредбите за добра здравна процедура и да се овластят етичните комисии към лекарските колегии.
Трябва да се дадат права на етичните комии. В момента БЛС единствено управлява, етичните комисии преглеждат случаите, само че не могат да глобяват, да контролират механизмите. Когато ние самите се подлагаме на критика и за пациентите ще бъде по-добре, поддържа тезата министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев.
Проф. Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА, предложи лечебните заведения да разполагат с бюджети за покриване на разноските при неподходящ излаз.
В конференцията вземат участие и представители на сродни съсловни организации от Турция, Гърция и Сърбия. Предстои сключване на меморандум за съдействие сред лекарските колегии. През март 2023 година ще бъде учредяването на Балканска здравна лига, заяви министър Меджидиев. Форматът ще заседава годишно, а семейството ще бъде на ротационен принцип. Целта на самодейността е да се обменят фрагменти, да се организират специализации на млади лекари в балканските страни, да се споделят положителни практики.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР