Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен – д-р Васислав

...
Изпълнителният директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен – д-р Васислав
Коментари Харесай

Д-р Васислав Петров поздравява всички специалисти по здравни грижи в болницата с професионалния им празник

Изпълнителният шеф на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен – доктор Васислав  Петров, поздравява всички експерти по здравни грижи в болничното заведение с професионалния им празник.

12 май се отбелязва като Международен ден на сестринството и професионален празник на експертите по здравни грижи.
„Отправям своите най-сърдечни пожелания за здраве и нови професионални триумфи. На днешния ден насочваме вниманието на обществото към вашия денонощен и безрезервен труд, към непрекъснатата грижа към пациентите. Вие – медицинските сестри, акушерките, лаборантите, фелдшерите и рехабилитаторите, сте един от главните стълбове в опазването на здравето и без вашата активност системата не може. Бъдете все по този начин всеотдайни и виновни, надграждайте със познания и опит, с които издигате името на нашата болница на ново, по-високо равнище. Пожелавам на вас и фамилиите ви здраве, а в професионален проект – задоволеност и резистентност. Честит празник!“, сподели доктор Петров.
С негова заповед за проявен професионализъм ще получат награди четирима експерти по здравни грижи:
Мария Карарадева-старша мед.сестра на Кабинети по функционална диагностика
Мария Франсъзова-старши лаборант на Клинична лаборатория;
Евгения Костова-старши рентгенов лаборант на Отделение по образна диагностика;
Галина Джагарова-старши лаборант  Микробиологична лаборатория.

12 май е Световен ден на медицинските сестри. Денят на сестринството се отбелязва от 1974 година насам по самодейност на Международния съвет на медицинските сестри.

Датата на празника не е определена инцидентно, това е рождената дата на популярната здравна сестра Флорънс Найтингейл – създател, статистик и публичен активист.

Тя е родена на 12 май 1820 година във Флоренция и е умряла на 13 август 1910 в Лондон. Вярвала, че Бог ѝ е дал призванието да е здравна сестра. Става известна с нейната пионерска работа в региона на здравната грижа, предоставяна от сестри по време на Кримската война, през която се грижи за ранени бойци. Наричана е „ дамата с лампата “, поради късните обиколки, които е правила през нощта.

Найтингейл слага основите на професионалната сестринска грижа със основаването през 1860 година на учебно заведение за сестри – Болница „ Сейнт Томас “ в Лондон, първото светско учебно заведение за сестри в света, в този момент част от Кингс Колидж (Лондон). Найтингейл е способна математичка, занимава се и със статистически проучвания. Става модернист в потреблението на методите на инфографиката в статистиката, в частност – кръгови (секторни) диаграми. През 1859 година е определена за член на Кралското статистическо общество и след това става почетен член на Американската статистическа асоциация.
През 1910 година Флоранс Найтингел предлага следния текст на Сестринската клетва: „ Тържествено давам обещание пред Бога и в наличието на това заседание да прекарам живота си в непорочност и правилно да упражнявам специалността си. Ще страня от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито умишлено ще раздам, някое нездравословно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мене, да подкрепям и издигам положението на специалността и ще държа в загадка всички поверени ми случки, както и всички фамилни работи, пристигнали до моето схващане, при упражняване на специалността ми. Ще се трудя почтено да оказвам помощ на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на тези, които са оставени на моята грижа. “
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР