Изпълнителният директор на Капитал Галя Прокопиева © Капитал Още по

...
Изпълнителният директор на Капитал Галя Прокопиева © Капитал Още по
Коментари Харесай

Галя Прокопиева: Следваме и читателите, и бизнеса онлайн

Изпълнителният шеф на " Капитал " Галя Прокопиева

© Капитал Още по тематиката
Чавдар Кенаров: Ценното в цифровата среда е директната връзка с потребителите

Основателят и креативен шеф на Noble Graphics пред " Капитал "
20 дек 2017
Клуб Капитал: Digital Transformation

Капитал PRO читателите и бизнес публицистите в серия срещи на тематика цифрова промяна
18 дек 2017 Какво значи цифровата промяна за медийната промишленост?

- Дигитална промяна е разбиране, което всеки си запълва с това, което му се случва в медийния бизнес, само че по този начин, както ние го виждаме, то значи смяна в метода, по който действа предприятието по цялата верига на добавената стойност - от метода, по който се намират и разпределят ресурсите, с цел да се основава продуктът или услугата, през метода, по който се случва това основаване, до метода, по който се стига до клиентите.

Ако приказваме за медии, измененията в медийната промишленост започнаха доста по-рано. Още преди 15 години, когато новините се реалокираха в интернет и читателите - също, или даже това стана в противоположния ред. Това беше първата смяна, която се видя в метода, по който медиите доближават до читателите си.

Специфичното на медиите е, че те работят на два пазара - единият са техните читатели, другият са компаниите рекламодатели. Това е мъчно като интервенция за компанията, тъй като се основават два разнообразни типа артикул за тези два пазара - със съответния маркетинг за тях. И това, което последва с преместването на първия пазар в интернет, последваха и рекламодателите. В резултат на това се случи по този начин, че бяха разрушени двете приходни линии, които медиите имат. С изместването на читателите в интернет (между другото необичайно е по какъв начин медийната промишленост се съгласи да реалокира новините гратис в интернет). Ако новините преди са се продавали на сергия или посредством абонамент, в интернет те станаха с нула доходи за издателите.

На другия пазар (този на рекламодателите) се случи инфлация на каналите, по които те стигат до потребителите, и поради това цената на рекламата в интернет е доста по-ниска, в сравнение с беше обичайно в остарелия модел и в следствие и тази приходна линия на медийните предприятия значително ерозира. Това е казусът, с който тази промишленост се сблъска доста преди другите промишлености, които в този момент биват застигани от промени поради технологиите. Проблемът също е, че медийната промишленост доста се изтощи в тия дълги години в търсене на модел. За разлика от други промишлености, които в този момент са капитализирани и могат да подхващат някакви вложения, тъй че да се трансформират, медиите доста дълго време не съумяха да намерят модел, в който да финансират интервенциите си, а в това време трябваше да се трансформират като интервенции и като артикул.

Местните медии без значение на какъвто и пазар да оперират, колкото и дребен да е, се изправиха в конкуренция с няколко световни играча. По отношение на читателите, в случай че преди по веригата са стояли дистрибуторски компании и крайни точки за продажба, ритейл сътрудници, сега това на процедура са Гугъл и Фейсбук, app store и google play. Това са изцяло нови световни играчи, които влязоха в ходатайство сред читатели и издатели. Същите играчи и спомагателна нова екосистема съществува във връзката сред издателите и рекламодателите. Това на разнообразни пазари се случва с друга степен, само че на множеството места над половината рекламен пазар се държи от Фейсбук и Гугъл, не от локалните медии и издатели. Много огромна част от рекламата - най-малко ⅓, се търгува като на борса - програматичната реклама, това се случва с посредничеството на доста софтуерни компании. И това е друга много основна смяна.

Как се трансформират продуктите за читатели под марката на " Капитал "?

- По отношение на читателите направихме класическото изпитание да ги слушаме - поредност от изявленията, дълбочинни изследвания. Читателите ни са същите, само че навиците, по които четат и използват информация, са изменени и те се трансформират всяка година.

Паралелно с смяната на това по какъв начин доближаваме до клиентите си се трансформира и това, което те търсят. Драматично се промени методът, по който се използва информация. Затова се наложи и ние доста да променяме продуктите си. Започнахме с уеб страници, които множеството хора използваха на компютър. В момента повече хора четат на мобилни устройства, надлежно медийните артикули трябваше да следват това. За идната година или най-малко в един цикъл от две години ние се опитахме да си представим какви би трябвало да бъдат медийните артикули на " Капитал ", тъй че да сме съответни на читателите си.

Дефинирахме три сегмента съгласно потреблението на информацията. За първия медиен артикул, с който " Капитал " стъпи на пазара - седмичникът, продължаваме да имаме вяра, че през идващите няколко години към момента ще има ползване на хартия, то би трябвало да е по-спокойно, това е артикул за по-дълга консумация и четене и инвестирахме в това той да стане по-луксозен, по-удобен и по-съвременен във тип на списание. Пуснахме го през октомври 2016 година и беше доста добре признат от нашите читатели, които към момента държат да четат на хартия.

По отношение на всекидневните бизнес вести цикълът на потребление на продукта е много по-кратък и доста са изменени часовете, в които читателите са подготвени да одобряват вести. По тази причина взехме решение да превърнем хартиения " Капитал Daily " в мобилно приложение и вместо той да чака своите читатели сутринта на бюрото в офиса и в него да има вести от вчерашния ден, които са престоявали в нюзрум и печатница и под дърво и камък цяла нощ, в действителност ние ще подаваме новините на две излъчвания - една рано заран, когато сме засекли, че доста повече хора четат - на процедура кривата демонстрира, че при пробуждане има един пик на четене, вторият пик на четене на цифрова информация е вечерта. Съответно по тази крива на потребелението на нашите читатели ще създадем две излъчвания с бизнес вести - заран и вечер. И към този момент ще курираме наличието, тъй че да е съответно за съответния миг от деня. Отделно това, което планираме да продължим, е да специализираме по вертикали - по разнообразни промишлености. Исторически ние работим с доста информация за бизнеса в България, имаме много данни и това, което желаеме да развием, е изчерпателен потенциал и благоприятни условия да вършим повече профилирани отчети за другите промишлености.

Какви са трендовете във връзка с рекламния пазар?

- Това, което виждаме, че се случва на рекламния пазар, е, че има отдръпване или понижаване на бюджетите в обичайната реклама и рекламодателите търсят това, което до неотдавна се наричаше специфични планове, само че то си има име и това е една от най-мощните трендове в цифровата промяна и визира метода, по който бизнесите доближават до своите клиенти, и това е маркетинг през наличие. И защото обичайно ние сме били сътрудници на българските компании да доближават до своите клиенти, или най-малко сме били един от каналите, ние предефинирахме и нашата лична услуга към тях и това, което към този момент предлагаме, е точно маркетинг през наличие. Смятаме, че нашето преимущество тук е опцията и умеенето ни, потвърдено с годините, да работим със наличие и това, което можем да предложим, е разбор на всички контактни точки сред нашите клиенти и техните клиенти, да предложим кое наличие е съответно за всяка от тези контактни точки - било то техният уеб страница или тяхната страница в някоя обществена мрежа или тяхното обръщение посредством нашите канали и можем да предложим услуга по основаването на това наличие и неговото разпространение. Това е нов план за " Икономедиа ", споделя се Storio. Имаме към този момент няколко пилотни плана с огромни компании и отзивите са доста положителни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР