Изпълнителният директор на Clariant Харолф Котман (вляво) и президентът на

...
Изпълнителният директор на Clariant Харолф Котман (вляво) и президентът на
Коментари Харесай

Химическите компании Clariant и Huntsman се отказаха от сливане за 20 млрд. долара

Изпълнителният шеф на Clariant Харолф Котман (вляво) и президентът на Huntsman Питър Хънтсман (вдясно) останаха разочаровани от неосъщественото обединение.

Още по тематиката
Химическите компании Huntsman и Clariant се сливат в договорка за 14 милиарда $

Това е следващата консолидация в бранша в опит за понижаване на разноските и търсене на нови пазари
22 май 2017
Треска за продажби на акции обгръща Европа
8 ное 2003 Швейцарският химически тръст Clairant и американската Huntsman се отхвърлиха от договорката за обединение за 20 милиарда $ след нескончаем напън от вложители деятели, оповестява Reuters. Американски вложители деятели се противопоставяха на договорката през последните месеци, откакто хедж фондовете White Tale и 40 North към този момент имат 20% от акциите на Clariant.

Победа за вложителите деятели

Решението на двете химически компании да се откажат от сливането налива вода в мелницата на вложителите деятели. В последно време доста от тях са насочили вниманието си към европейските компании. Подобен напън те оказват и върху други две швейцарски компании – най-големия хранителен производител Nestle и Credit Suisse.

Въпреки това изпълнителният шеф на Clairant Харолф Котман увери, че не се е отказал от изследване на нови благоприятни условия след последните диалози с White Tale, която към момента не е показала различен проект за развиването на швейцарската компания.

Той изясни, че двете групи са се отказали от съглашението, откакто са разбрали, че вложителите деятели имат към 20% от акциите. Котман подлага на критика американските хедж фондове и ги упрекна, че целят само да усилят приходите си.

Той приключи с думите, че " вложителите деятели ще се откажат при първа опция, откакто изпълнят задачата си, a това не е потребно за стопанската система на Швейцария ". Изпълнителният шеф на Clariant беше безапелационен, че не е чул един стойностен мотив срещу завършването на договорката. От друга страна, изпълнителният шеф и президент на Huntsman Питър Хънтсман призна, че е отчаян от несполучливия завършек на договорката.

В отворено писмо през септември от White Tale показаха позиция, че договорката ще докара до фрапантна смяна в тактиката на швейцарската химическа компания и ще я отклони от производството на характерни химикали. " Toва би довело до своенравие и понижаване на пазарната стойност ", се показва в писмото.

Бъдещето пред Clariant

Други акционери в Clariant бяха окуражени да се извърши сливането. Константин Уинтерщейн от Bavarian, които имат 14% от акциите, защитаваше позициите на Котман от оповестяването на сливането през май. " Харолф Котман способства за развиването на Clariant и неговият екип е кадърен да продължи сполучливото показване на химическата компания, даже и без да бъде осъществено сливането. "

Маркъс Майер, анализатор в Baader Helvea, счита, че Clariant ще разсъни интереса на други компании за придобиване, откакто в петък цената на акциите на химическия производител спадна с 5%. Според него заинтригуваните страни ще изчакат цената на акциите да се намали още.

През май химическите компании се споразумяха да сключат договорка за обединение, а Clariant да управлява 52% от акциите на новата компания. Тогава очакванията бяха комбинираната група да се трансформира във втория максимален производител на химикали след Evonik. Близки до тематиката настояват, че немският химически колос Evonik обмисля опцията да придобие акции от Clariant.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР