Изпълнителният директор на Булгартрансгаз ЕАД Владимир Малинов се срещна с

...
Изпълнителният директор на Булгартрансгаз ЕАД Владимир Малинов се срещна с
Коментари Харесай

Американски финансиращи институции с интерес към проекта за разширение на хранилището в Чирен

Изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " ЕАД Владимир Малинов се срещна с Джефри Паят, асистент секретар в Бюрото за енергийни запаси на Държавния департамент на Съединени американски щати. Двамата разискаха съдействието сред българския газопреносен оператор и американски компании за възстановяване на енергийната инфраструктура в района. Подчертано бе основното значение на втечнения природен газ, в това число и от американски снабдители, за гарантиране на сигурността на газовите доставки за Югоизточна Европа.
 
По време на визитата си във Вашингтон Малинов беседва и с представители на държавната Американска корпорация за интернационално развиване U.S. DFC, както и с EXIM Bank – федералната организация за експортно кредитиране на Съединени американски щати. Той се срещна и с представители на MIGA – Агенцията за многостранни капиталови гаранции към Световната банка, заяви NOVA.
 
Сред разискваните въпроси беше ползата на организациите за присъединяване във финансирането на разширението на подземното газово вместилище в Чирен. Проектът е съфинансиран от Механизма за свързване на Европа и планува удвояване на потенциала на единственото газохранилище в България. Обемът на дейния газ ще се усили до 1 милиарда м3, а дневните потенциали за рандеман и нагнетяване ще доближат 8-10 млн. м3/д.
 
Пред американските сътрудници Малинов акцентира, че планът е предпочитан за Европейския съюз, защото е от основно значение за повишение на диверсификацията и сигурността на газовите доставки посредством увеличение на каузи на втечнения природен газ в енергийния микс в сходство с проекта RePowerEU.
 
" Разширението на газовото вместилище е в цялостна синергия с плана за създаване на терминал за полутечен природен газ в Александруполис, Гърция ", сподели още той. Пред фирмите от Съединени американски щати Владимир Малинов показа и плановете на българския газопреносен оператор " Булгартрансгаз ", които ще подкрепят постигането на Зеления преход.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР