Изпълнителният директор на BP подава оставка, след като разследването разкрива неразкрити връзки с колеги

...
Главният изпълнителен директор на BP Бърнард Лууни подаде оставка, след
Коментари Харесай

Главният изпълнителен директор на BP Бърнард Лууни подаде оставка, след като призна, че не е бил „напълно прозрачен“ относно „историческите отношения с колеги“, според изявление на петролния гигант във вторник.

Мъри Очинклос, финансов директор на компанията, ще действа като главен изпълнителен директор временно.

„През май 2022 г. Бордът получи и прегледа твърдения, с подкрепата на външен правен съветник, свързани с поведението на г-н Лууни по отношение на личните отношения с колеги от компанията. Информацията е от анонимен източник“, се казва в съобщението. По време на този преглед Лууни разкри „малък брой исторически взаимоотношения с колеги, преди да стане главен изпълнителен директор“, но не беше открито нарушение на кодекса за поведение на компанията.

Допълнителни обвинения от подобно естество бяха получени наскоро, каза BP и компанията започна разследване, което продължава.

„Г-н Лууни днес информира компанията, че вече приема, че не е бил напълно прозрачен в предишните си разкрития“, се казва в изявлението. „Той не предостави подробности за всички взаимоотношения и приема, че е бил длъжен да направи по-пълно разкриване.“

53-годишният Лууни работи малко под четири години начело на (BP), но започва работа в базираната в Лондон петролна и газова компания през 1991 г. на 21-годишна възраст. Лууни прекарва цялата си кариера в BP и е повишен в главен изпълнителен директор изпълнителен директор през юли 2020 г., където ръководи усилията за преход към интегрирана енергийна компания с фокус върху намаляването на емисиите.

Акциите на акциите се търгуваха с по-малко от 1% надолу във вторник следобед.

Зелен преход

Лууни влезе в ролята с големи планове за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г. и изразходване на милиарди във възобновяема енергия.

„Ангажирането на компании с най-много въглеродни емисии за намаляване е жизненоважно за постигане на климатичните цели“, пише Лууни в коментар на CNN от 2021 г. с Кристиана Фигерес, бивш изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата. „Те трябва да бъдат част от прехода към решения с по-ниски емисии и без въглерод, ако искаме да има някакъв шанс да изпълнят обещанието на Парижкото споразумение. Все повече и повече компании искат да изиграят своята роля и очакванията на света, че ще го направят, са големи.“

Под негово наблюдение BP стана единствената голяма петролна компания с цели да намали добива на петрол и газ през това десетилетие. Акционерите не бяха много доволни от решението и акциите на BP изостанаха от конкуренти като Shell (SHEL), Chevron (CVX) и Exxon Mobil (XOM).

Наскоро Лууни се отказа от някои от тези цели и увеличи разходите за суров петрол и природен газ.

BP пропусна очакванията за печалба през последното тримесечие, но увеличи дивидента си с 10% и обяви планове да изкупи обратно още 1,5 милиарда долара в акции. Акциите на акциите са нараснали с около 12,6% досега тази година.

Тази история се развива и ще бъде актуализирана.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР