Изпълнителният директор и съдружник в Нетинфо Христо Христов излезе с

...
Изпълнителният директор и съдружник в Нетинфо Христо Христов излезе с
Коментари Харесай

Директорът на "Нетинфо": Има безпрецедентна намеса в политиката на "Гонг" и новинарските сайтове

Изпълнителният шеф и съучастник в " Нетинфо " Христо Христов излезе с остра позиция против протичащото се в новинарския отдел на компанията. Той съобщи, че вижда " засилена интервенция в редакторската политика на уеб страниците " Гонг ", " Вести " и " Дарикнюз ".

Изявлението му, оповестено в Gong.bg довечера, идва дни откакто спортният екип на радио " Дарик " разгласи, че приключва връзките си с " Гонг " в символ на взаимност с сътрудника си и досегашен основен редактор на уеб страницата Николай Александров. (вижте цялостния текст в края)

Сайтовете " Гонг ", " Вести " и " Дарикнюз " са част от договорката, при която Кирил Домусчиев закупи " Нова броудкастинг груп ". Все още обаче не е приключена договорката, обвързвана с придобиването от негова страна на останалите 30% от " Нетинфо ", притежавани от Христо Христов и Радосвет Радев (собственик на " Дарик радио " ).

" Страхът ражда компромис, а компромисът е краят на свободната публицистика ", стартира изказването си Христов. В него той приказва за напън за издание на вести, " които са с много съмнителни обстоятелства и меродавност ". За образец той дава вест в " Гонг " със заглавие: " Задава се голям скандал, ЦСКА застрашен от изхвърляне от Първа лига ", оповестена след абсурда с решението на футболния " Черно море " да излезе без част от главните си футболисти в решителния мач против " Лудогорец ".

" Когато даден редактор откаже да разгласява сходен материал, над него стартира да се оказва напън наред с обвинявания, че е пропуснал значима вест, която други медии са разгласили (повечето пъти се цитират медии с подозрителна репутация). При наново възпротивяване от страна на редактора, следва скорошното му овакантяване по " взаимно единодушие ", написа Христов и показва, че сходен е казусът с Александров.

Той добавя, че до момента в който е изпълнителен шеф на " Нетинфо ", няма да разпише " взаимното единодушие " на Александров.

" Длъжен съм да напиша тази позиция, тъй като с времето видях, че много сътрудници си потеглят или биват напуснати, само че никой не споделя и дума. Аз имам вяра, че нищо не ни се дава безплатно, изключително нещо толкоз значимо като свободата на словото. А историята е посочила, че за свободата не можем да се борим единствено с думи, би трябвало и дейности ", приключва Христов.

 Позицията на Христо Христов в уеб страницата
Позицията на Христо Христов в уеб страницата " Гонг "

По-рано през днешния ден Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) също излезе с сериозно мнение по тематиката, озаглавено " Ефирът не трябва да се цялостни с плебеи ". В позицията се визира и тематиката за това, че предаването " Господари на ефира " отсега нататък ще се излъчва единствено в интернет. Организацията показва, че " промяната на собствеността или управлението на една медия не трябва да основава напрежение в публицистите, които да се тормозят, че могат да изгубят работните си места, защото не са симпатични на новите притежатели, шефове или на свързани с тях лица ".

Пълен текст на позицията на Христо Христов:

Страхът ражда компромис, а компромисът е краят на свободната публицистика.
Като изпълнителен шеф и съучастник в Нетинфо остро подлагам на критика и се диференцирам от протичащото се в новинарския отдел на компанията. През последните месеци виждам засилена интервенция в редакторската политика на уеб страниците Гонг, Вести и Дарикнюз. Два от тези три уеб страницата са основани от мен и моя екип преди повече от 10 години и до момента са се радвали на независимост в новините и мненията, които са изразявали. От няколко месеца се появи напън за издание на вести, които са с много съмнителни обстоятелства и меродавност. Ето една такава:

https://cska.gong.bg/bg-football/parva-liga/multimedia/video/zadava-se-ogromen-skandal-cska-zaplashen-ot-izhvyrliane-544038

Когато даден редактор откаже да разгласява сходен материал, над него стартира да се оказва напън наред с обвинявания, че е пропуснал значима вест, която други медии са разгласили (повечето пъти се цитират медии с подозрителна репутация). При наново възпротивяване от страна на редактора, следва скорошното му овакантяване по " взаимно единодушие ".

Подобна е обстановката и с Ники Александров, който е основен редактор на Гонг. Обвиненията към Ники са, че е почитател на ЦСКА и че не поставя старания да има уравновесена редакторска политика в Гонг. Единственият " грях " на Ники е, че е почитател на ЦСКА.

Гонг не е уебсайт на ЦСКА, нито на Левски, нито на Лудогорец или който и да е различен тим. Гонг е уебсайт на почитателите на спорта или най-малко беше.

Категорично отхвърлям да приема сходен метод на омаловажаване на труда на който и да е от членовете на екипа на Гонг, Дарикнюз, Вести, Една, 7Талънтс, Паритени, Вбокс7. Атаката към член на моя екип е офанзива персонално към мен.

Колеги, имало е случаи, в които не съм се гордял от постъпките си или съм правил тъпи неточности, само че този не е един от тях. Имало е случаи, в които не съм отстоявал задоволително изрично позицията на " Нетинфо " пред непознатата воля, само че този не е един от тях. Имало е случаи, в които съм отстъпвал от нашата позиция, с цел да вървим напред единствено и единствено да има съгласие.

Но този не е един от тях.

Защото за свободата на избор, за другата позиция, за личните ти убеждения и за правото на мнение човек не би трябвало да прави компромис.

Докато съм изпълнителен шеф на Нетинфо, няма да разпиша " взаимното единодушие " на Ники Александров. И по този начин към днешна дата Ники продължава да бъде основен редактор на Гонг.бг.

Длъжен съм да напиша тази позиция, тъй като с времето видях, че много сътрудници си потеглят или биват напуснати, само че никой не споделя и дума. Аз имам вяра, че нищо не ни се дава безплатно, изключително нещо толкоз значимо като свободата на словото. А историята е посочила, че за свободата не можем да се борим единствено с думи, би трябвало и дейности.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР