Изпълненият с джамии град в западния край на Турция е

...
Изпълненият с джамии град в западния край на Турция е
Коментари Харесай

АФП: Ердоган докара в Одрин тълпи от български купувачи, но турците изнемогват

Изпълненият с джамии град в западния завършек на Турция е ранна столица на Османската империя, когато тя се уголемява в Близкия изток и Европа през XIV и XV век. Сега това е мястото, където купувачите от България и Балканите - едни от най-бедните страни в Европа - отиват, с цел да се снабдят с всичко - от долни дрехи до орехи - на парченце от цената им вкъщи.

" За нас рецесията е добра, само че за турския народ е доста неприятна ", сподели екскурзоводката Даниела Мирчева, преди да се качи на рейс назад към родния си български град Ямбол. " Ние бяхме в сходна обстановка може би преди 10, 11, 12 години ", сподели 49-годишната Мирчева, визирайки международната финансова рецесия от 2008 година " Много е мъчно. "

.
Снимка: БГНЕС

" Наполовина по-ниска цена "

Закъсалата турска лира се срина под тежестта на необичайния стопански опит, който Ердоган организира в опит да усили поддръжката си преди изборите, които би трябвало да се проведат доникъде на 2023 година Ердоган подтиква централната банка да понижи лихвените проценти, като горещо има вяра, че това най-сетне ще излекува хроничния проблем с инфлацията в Турция. Както всички икономисти предвидиха, това докара до тъкмо противоположното. Потребителските цени се повишиха с повече от 20% годишно. Някои икономисти считат, че този ритъм може да се форсира през идващите месеци.

Само от началото на ноември лирата е изгубила една трета от цената си. Тя беше почнала да губи по пет % дневно, до момента в който Ердоган не разгласи нови ограничения за поддръжка на валутата в понеделник, които съумяха да спрат свличането. Това значи, че Мирчева може да си разреши да натовари няколко спомагателни бутилки със слънчогледово олио в рейса си, цялостен с български купувачи.

" То е на половина по-евтино, в сравнение с е в България. За нас е доста по-евтино, доста повече ", сподели тя.

Но настроението измежду турските търговци на пазара е тъмно.

" Унизително "

" Унизително е ", споделя Гюлсен Кая иззад щанда си, цялостен с пуловери и зимни облекла. " Вижте какво направи той с Турция! "

Ердоган залага на това, че евтината лира ще докара до подтикван от износа напредък, който ще сложи Турция на пътя, следван от Китай по време на икономическата промяна, която измъкна милиони от бедността и сътвори нова междинна класа. Ердоган се застъпи за бедните, когато през 2002 година изведе на власт своята партия с ислямски корени обратно на всички шансове. След това той изненада мнозина, като отвори Турция за задгранични вложения и провокира съвсем десетилетие на мощен напредък.

Икономисти и дипломати, както и някои българи, се пробват да схванат за какво Ердоган реши да промени курса си толкоз трагично през последните няколко години.

" Мисля, че хората, които ръководят Турция, в случай че създадат нещата, които съгласно мен би трябвало да създадат, тогава лирата ще се върне на равнищата, на които беше през лятото, доста, доста бързо ", сподели българският покупател Тинко Гарев. " Много съм печален за турския народ, тъй като съзнавам какво значат за него тези по-ниски цени ".

Високопоставен западен чиновник съобщи, че спадът на рейтинга на Ердоган в множеството изследвания на публичното мнение до 30% е сложил водача деец " в режим на политическо оцеляване ".

" Можете да изберете да не вярвате (на обособените проучвания), само че траекторията е ясна ", сподели служителят, който приказва при изискване на анонимност. " Той е на дъното на своята поддръжка. "

" Ние сме в потрес "

Бюлент Рейсоглу управлява пазара в Одрин от откриването му след преместването му от първичното място в Истанбул преди 15 години. Той споделя, че броят на седмичните купувачи, които изпълват комерсиалния му център, наподобяващ хангар, е повишен от 50 000 на близо 150 000, откогато се е показало цялото влияние на рецесията.

" Броят на задграничните купувачи се е нараснал четири или пет пъти ", споделя Рейсоглу.

Въпреки това търговците печелят по-малко пари, защото спомагателните продажби са повече от обезщетени от дълбокия срив на лирата.

" Доставчиците ни изпращат нови ценови листи всяка седмица ", оплаква се търговецът на пазара Утку Битмез. " Всички първични материали идват от чужбина, от Европа, Китай и Италия ", споделя той. " Цената на тези артикули се е удвоила от предходната година. "

Рейсоглу сподели, че следи по какъв начин търговците нервно наблюдават последните обменни курсове на лирите на телефоните си.

" Ние сме в потрес ", споделя шефът на пазара. " Никой не е очаквал толкоз огромна обезценка. "

Българските купувачи наподобява също изпитват смесени усеща от толкоз преференциалните за тях покупко-продажби.

" Местните хора не могат да си купят всички тези неща ", споделя Иляна Тодорова, до момента в който пазари облекла с щерка си тийнейджърка. " За елементарните хора това не е добре. "

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР