Изпадналата във финансов колапс МБАЛ Свети Мина ЕООД /Първа градска

...
Изпадналата във финансов колапс МБАЛ Свети Мина ЕООД /Първа градска
Коментари Харесай

Фалиралата Първа градска си търси лекари и сестри

Изпадналата във финансов колапс МБАЛ " Свети Мина " ЕООД /Първа градска болница/, чийто личен състав поголовно напуща поради закъснение на заплати, набира нови медицински фрагменти. Здравното заведение е оповестило в jobs.bg няколко свободни позиции. Търсят се здравна сестра, лаборант, както и лекари със специалностите " Гастроентеролог ", " Неонатолог " и " Ревматолог ". Брутните заплати, които им оферират, са 540 лева за сестра и лаборант и до 840 лева за доктор.

Както " Марица " писа, Инспекцията по труда санкции неотдавна „ Св. Мина” с 1500 лева поради забавено погашение на заплати. Санкцията бе доказана и от Районен съд - Пловдив. На общинската болница настрана виси няколкомилионен дълг към кредитори.

Санкцията бе наложена, откакто през лятото здравните служащи излязоха на митинг и блокираха придвижването на колелото на Централна гара точно поради забавени заплати. Въпреки че тогава общината направи финансова инжекция от 2 млн. лева, пари отново не доближиха.

За да се избави от банкрут, предишния месец на сесия на Общинския съвет най-сетне бе гласувано тя да се сплоти с МБАЛ " Свети Пантелеймон " / Втора градска болница/. МБАЛ " Св. Мина " ще получи един милион лв. за възобновяване въз основата и здравна инсталация.

Субсидията ще бъде дадена от общинския бюджет, откакто медиците създадат обстоен лист на всичко, което им липсва.

Междувременно се разбра, че съдът е удостоверил втора санкция от 1500 лева на болничното заведение, наложена от Инспекцията по труда. Този път става дума за неплатения в точния момент нощен труд на дежурните екипи за декември 2016 година На 16 март т. година при инспекция на инспекцията е открито, че превеждането на спомагателните пари е забавено, и са дадени наставления МБАЛ „ Св. Мина” да се издължи до края на същия месец. Това обаче не е случило и в края на април е написано наказателното разпореждане.

От болничното заведение апелират с претекста, че не са имали пари, тъй като чак през април общината е взела решение да ги подкрепи с пари. Пловдивският областен съд обаче удостоверява санкцията, тъй като става дума за „ съществени права като приемане на трудово хонорари за нощен труд, и то в болнично заведение, където така и така мъчно се намира медицински личен състав, а полаганият труд е извънредно виновен, касаещ живота и здравето на пациентите”.

Преди по-малко от месец магистратите оповестиха за законосъобразна и друга глоба - за забавеното погашение в цялостен размер на хонорари за ноември 2016-а. /Марица.бг
тагове банкрутирала първа градска лекари сестри
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР