Изолацията, свързана с пандемията, както и икономическата криза, водят до

...
Изолацията, свързана с пандемията, както и икономическата криза, водят до
Коментари Харесай

Пандемията и икономическата криза увеличават случаите на домашно насилие

Изолацията, обвързвана с пандемията, както и икономическата рецесия, водят до увеличение на случаите на домашно принуждение.

Тормозът в домашни условия става все по-интензивен, все по-жесток и все по-високорисков за жертвите, демонстрира работата на варненската фондация „ SOS – фамилии в риск “, осведоми „ Дарик “.

Основно жертви на домашно принуждение са дами и деца, които са по-уязвими. Има обаче и случаи на наранени от домашно принуждение мъже, главно възрастни хора, по отношение на които има похищения от децата им.

Един от митовете за домашното принуждение е, че се среща единствено в обществено слаби фамилии, означи шефът на фондацията Анна Николова.

Често насилниците се считат за ненаказуеми и нямат почит към институциите и заповедите за отбрана. На такива случаи би трябвало да има един съгласуван и резистентен отговор. В противоположен случаи влизат в неприятната статистика и черната хроника.

Нужни са по-строги санкции и по-добра наказателно-правна отбрана на жертвите, е мнението на експерта.

Има дами, които търсят помощ от експерти откакто са търпели години тормоз, тъй като са считали, че въпросът ще се реши от единствено себе си, уточни Николова.

Нейният съвет е се потърси помощ преди да се стигне до физическо принуждение.

При случай пък е желателно да се потърси помощ на телефон 112.

Не са необичайност случаите, в които деца стават жертва на домашно принуждение от страна на своите родители.

Според закона подрастващите са жертви на домашно принуждение и когато стават очевидци на принуждение на единия над другия родител.

Последствията от това се демонстрират в връзките с връстниците и връзки с представители на другия пол. А когато станат родители, ползват това, което са следили и преживявали.

Анна Николова насочи вниманието към още един проблем.

В България спешните центрове за настаняване са прекомерно малко, като има регионални центрове, в които такива няма.

Във Варна има два спешни центъра – единият е за дами с деца, а другият – единствено за деца. Често местата там не са задоволителни и се постанова пренасочване към други обитаеми места.

Освен това те би трябвало да са обезопасени, с цел да подсигуряват сигурността на потърпевшите.

Фондация “SOS-семейства в риск ” развива действия по предварителна защита на домашното принуждение и отбрана и поддръжка на жертви на домашно принуждение от 1998 година

Принципът за прилагане на техните услуги е непринуден. Конфиденциалността на информацията е обезпечена. Телефонът за връзка с фондацията е 052 609 677.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР