Изолацията на хората и строгите мерки, които италианското правителство взе

...
Изолацията на хората и строгите мерки, които италианското правителство взе
Коментари Харесай

Едно от огнищата на COVID-19 в Италия е унищожено

Изолацията на хората и строгите ограничения, които италианското държавно управление взе за битка с ковид, започнаха да дават позитивни резултати. От три дни във Во няма нито един случай на новозаразен. Северноиталианското селце, покрай Падуа, с население от към 3300 души, бе едно от огнищата в Италия. В края на февруари първите случаи се появиха там и в Кодоньо, област Ломбардия. Според данните, 2,5% от жителите на Во бяха инфектирани с вируса, като още на 21 февруари се разбра за първите два положителни случая на двама възрастни. И до момента в който локалната администрация заседаваше какви защитни ограничения да бъдат взети, притежателите на заведения, магазини и офиси един по един започнаха да ги затварят, а хората се изолираха по домовете си.

Три дни след първите случаи в северните региони на Италия бе взето решение да бъдат затворени учебните заведения, детските градини и университетите в засегнатите региони. На 23 февруари държавното управление ограничи работното време на заведенията и магазините в региона Ломбардия, където случаите на инфектирани с ковид се увеличаваха с всяка минала минута. Първият възпален в региона бе регистриран на 23 февруари, а сега в региона съгласно формалните данни инфектираните са над 13 300 души, умрелите - над 1200, настанените на лекуване в лечебни заведения - 5500, от които 770 - в интензивните отделения. Мерките, които бяха взети в така наречен червени зони, се оказаха незадоволителни поради потока на хора, пътуващи из цялата страна, и инфлуенцата стартира да визира също Централна и Южна Италия. Появиха се рецензии към държавното управление на Джудзепе Конте, даже обвинявания в ненавременни дейности. Лидерът на дясната " Лега ", както и президентът на област Венето Лука Заия упорстваха за строги ограничения освен в засегнатите области, само че в цяла Италия.

На 8 март Ботушът осъмна с нов държавен указ за изолацията на 14 огромни северни провинции. Затворени бяха Модена, Парма, Пиаченца, Реджо Емилия, Римини, Пезаро и Урбино, Алесандрия, Асти, Новара, Вербано Кузио Осола, Верчели, Падуа, Тревизо и Венеция. Крайната мярка бе взета, с цел да се ограничи придвижването на хората отвън тези региони и да се спре разпространяването на COVID-19. Затворени бяха всички заведения, магазини, офиси, без тези от първа нужда като супермаркети, аптеки, лечебни заведения, градски превоз и пощи. При невъзможността да пътуват с колите си огромна част от хората видяха спасението в италианските железници. Гарите на Милано бяха задръстени от тичащи, обезпокоени хора, хващащи първите влакове за южните елементи на страната. Настаналата суматоха разтресе до тогава слабозасегнатите южни региони. Кметовете им се оповестиха срещу нашествието от " алената зона ", а в това време се разбра, че има даже спрян трен в Казерта по линията север-юг. Незабавните инспекции в препълнените влакове откриха, че съвсем няма пасажери с работни, неотложни задължения, а множеството са бягащи от плъзналата из северните градове болест. Това в допълнение усложни обстановката, железопътният превоз на Ботуша блокира, влаковете се движеха с 15-часови закъснения. Органите на реда разясняваха в детайли наредбите, с цел да понижат хаоса. Разбра се, че пътуващите безработни или други съществени аргументи са изложени на риск освен от санкция до 206 евро, само че и от формиране на наказателни производства с обвинявания за опасност здравето на нацията, като крайната мярка е полицейско задържане. Крутите ограничения накараха множеството северняци на Ботуша да се приберат по домовете си, до момента в който отмине опасността от всеобща болест.

Междувременно COVID-19 се популяризира освен в континенталната част на Италия, само че и по островите. Регистрирани бяха случаи даже в Сардиния и Сицилия. Броят на инфектираните растеше с всяка минала минута, освен в Северните региони, само че из цялата страна. До 8 март - деня, в който държавното управление сложи под карантина 14-те провинции, инфектираните в Италия бяха близо 8000 души, а сега те са над 25 000. Увеличаването на броя принуди държавното управление да разшири обсега на възбраните и на 9 март, единствено ден след последния подписан указ, от Кабинета ограничиха работното време на магазини, офиси и заведения от 10 до 18 ч. във всички обитаеми места. След още два дни обаче, на 11 март, цялата страна бе сложена под карантина, а границите й - затворени за свободно придвижване на хора. Премиерът увери, че това е единствената опция, само че и добави, че позитивните резултати и прекъсването на броя инфектирани няма да дойдат неотложно. Решението е мярката да продължи до 25 март. Дотогава няма да работят заведенията в страната, спортните зали, офисите, кината, театрите, също магазини, адвокатски адвокатски фирми, счeтоводители, архитекти. Работата си преустановиха строители, инженери, актьори, продавачи и всички тези, които нямат отношение към артикули и услуги от първа нужда. Отворени са банковите, пощенските и застрахователните офиси в страната, както и питателните магазини, тези за продажба на цигари, оптики, аптеки, транспортните и куриерски компании. Работят и всички болнични заведения, както частни, по този начин и държавни, лаборатории за проучвания и някои стоматологични кабинети. Повечето от изброените са с редуцирано работно време.

Изолацията докара до краткотраен безпорядък, тъй като не бяха анулирани незабавно крайните дати при работните задължения на някои специалности. Затова и множеството адвокатски адвокатски фирми работеха. В декрета е посочено че при незабавна потребност практикуващите свободни специалности могат да вървят на работа, като за задачата е нужна автодекларация с информация за характера на работата. Същата се попълня от всички, които са отвън домовете си, без значение от повода. Патрулиращи служители на реда вършат щателни провeрки за истинността на заявеното. През първия ден от наложената карантина италианците нямаха право даже на разходки в личния квартал, което усили напрежението. И министър председателят Конте направи конкретизиране, като разясни, че късите разходки и извършване на покупки са позволени, само че единствено в кварталите по местоживеене. Въпреки това обаче италианците прецизно съблюдават наложената карантина и улиците са празни. Всички супери и търговски обекти би трябвало да обезпечат минималната отдалеченост от 1 метър сред хората, появиха се заграждения и контури, с цел да се предотврати скупчването на хора. Излизащите и влизащите се пропущат от разнообразни порти, а според от общата площ се позволява избран брой хора. Забранени са събиранията, ходенето на посетители, даже визитите при родственици. Рестрикциите блокираха освен потока от хора, само че и стопанската система на страната. Още в началните дни се появиха статистически данни за икономическите вреди в страната.

Първоначално държавното управление разгласи 3 милиарда евро вреди, които обаче бързо набъбнаха на 7 милиарда евро. Според икономиста Валерио Малвеци обаче загубите за страната до края на февруари надвишават 30 милиарда евро. Щетите са калкулирани въз основата на първичния отлив на туристите - едно от главните пера в стопанската система на страната, на затворените магазини, офиси, даже заводи. Появиха се отзиви за скорошни банкрути, по тази причина се постановиха незабавни ограничения от страна на държавното управление. Джузепе Конте разгласи разсрочване на заплащанията на налози и такси, а кабинетът утвърди отпущането на 25 милиарда евро. Текстът за помощите обгръща 120 категории, сред които фамилии, студенти, лекари, служащи, компании. 3 милиарда евро ще бъдат ориентирани в сферите на опазването на здравето и гражданската отбрана, 10 милиарда евро - в обществената сфера за поддръжка на служащи и чиновници. Удължени са периодите за заплащане на заеми, налози, отговорности, като някои от тях са до 30 юни. Търговците и притежатели на заведения ще могат да се възползват от финансова помощ в границите на 60% за заплащане на наемите за месец март, както и от 50% от парите, нужни за санирането при подновяването на работата, като оптималната помощ ще бъде не повече от 20 хиляди евро. До 31 май са отсрочени заплащанията по вноски на Данък добавена стойност, за тези които имат да внасят до 2 млн. евро.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР