Изобщо не е нужно да гледаме филми като Don’t look

...
Изобщо не е нужно да гледаме филми като Don’t look
Коментари Харесай

3 zero waste места в София, които си заслужава да посетим

Изобщо не е нужно да гледаме филми като Don’t look up, с цел да се замислим за климата, природата и планетата, на която живеем. Земята бие паника и всички ние може да допринесем с каквото можем за опазването й.

Разделно събиране на боклуци, съблюдаване на някои в действителност елементарни правила за минимизиране използването на пластмаса за еднократна приложимост и самоинициативни почиствания на красивите естествени места, които обичаме всички, са неща, които могат да се трансфорат в табиет без особени старания.

Темата за zero waste потреблението става предпочитана по целия свят и извънредно ни радва фактът, че и в България се появиха прелестни начинания и бизнеси, които мислят за опазването на природата. Да си zero waste към този момент въобще не е толкоз мъчно, изключително при съществуване на прелестни местоположения, прегърнали тази философия. Ако подкрепяте концепцията и живеете или сте на посетители в София – обезателно се отбийте до тези  3 чудесни zero waste местенца:
Благичка
Къде: ул. „ Крум Кюлявков “ 25, вх. А,  ж.к. Дианабад



Снимка: Благичка – ZERO WASTE

Разположен в столичния ж.к. Дианабад, „ Благичка – ZERO WASTE “ е първият ресторант с нулев боклук в България, който наема младежи в неравностойно състояние. Това е мястото, което сплотява в едно любовта към храната и приготвянето на качествени и вкусни неща и вярата, че младежите са най-важното благосъстояние, което обществото ни има и би трябвало да влага в него.

Ресторантчето предлага извънредно огромно многообразие от сладки и солени изкушения, приготвени от " сладкотвореца " Блажка Димитрова, които провокират щедро слюноотделяне от пръв взор, а всичко там се сервира в принадлежности за многократна приложимост.

Екипът твърдо застава и зад петте неотменни   “R ” правилото на zero waste философията:

REFUSE – Откажи нещата, от които нямаш потребност – пластмасовите бутилки и сламки и опаковки.

REDUCE – Намали потреблението на нещата, от които имаш потребност – да вземем за пример, артикули в тетрапак кутии и търси други възможности.

REUSE – Използвай още веднъж нещата – извършване на покупки с платнени торби, потребление на стъклени кутии и бутилки, доставка храната в кутии за многократна приложимост.

RECYCLE – Рециклирай всичко това, което не си съумял да откажеш, намалиш или да изпозлзваш още веднъж – в „ Благичка “ има рециклираща станция за разделно събиране на боклуци.

ROT – Компостирай – това е и първото заведение, което изхвърля всичкия си органически боклук в компостер, които трансформира органичния боклук в тор за торене.

Кои са останалите zero waste места може да научите от Otgrada.bg
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР