Изобретение на български учени може да намали сметките ни за

...
Изобретение на български учени може да намали сметките ни за
Коментари Харесай

Наш учен измисли как да намалим сметките за ток

Изобретение на български учени може да понижи сметките ни за ток. Идеята на изобретателя проф. дтн Венко Бешков, която е отпреди повече от девет години, да се прави ток от морската вода със специфична батерия от горивни кафези, които да се зареждат със сероводород като гориво, е напът да се трансформира в действителност, оповестява Българска телеграфна агенция.

До края на годината се надявам първият пилотен модел на бъдещата апаратура за ток да бъде основан в изкуствени условия в Института по инженерна химия - Българска академия на науките, сподели ученият, който е вписан в " Златната книга на Патентно ведомство на Република България " през 2009 година Той работи главно в областта на опазването на околната среда - третирането на промишлени боклуци и пречистването на отпадни води и газове. В резултат на това са създадени 17 разнообразни технологии и способи, множеството от които са внедрени.
-->
Пилотната апаратура за произвеждане на ток от морска вода

Пилотната апаратура ще се инсталира на територията на института и ще работи с изкуствено приготвени разтвори, които доста наподобяват състава на морската вода, описа изобретателят. По финансови аргументи изпитването на пилотния пример на инсталацията няма да стане с води от хиляда метра дълбочина. Качването на такава апаратура на транспортен съд и изпитването й в дълбоките води на Черно море коства ужасно скъпо, разяснява ученият. Той описа, че преди девет години по европроект е направена сходна експедиция с кораба " Академик " на Института по океанология и още тогава е потвърдено, че концепцията е работеща, само че тогава прототипът на съоръжения е бил доста по-малък от планувания в този момент.

Бъдещата апаратура за ток от морска вода ще бъде инсталирана на платформи, аналогични на тези за сондаж на петрол и газ. Платформата ще бъде сложена на място в морето с огромна дълбочина. По тръба ще се изпомпва вода до повърхността на платформата и ще се подава в инсталацията, с цел да се добива силата. Генерираната електродвижеща мощ ще се трансформира на самата платформа в изменчиво напрежение и то ще се предава по кабел, положен на дъното на морето, който ще бъде обвързван с националната електропреносна мрежа.

Освен това силата може да бъде употребена непосредствено на платформата за приемане на водород, който надлежно да се ползва по предопределение.

Разработката става още по-актуална с напредъка в потреблението на електрическата енергия в превоза и навлизането на електрическите автомобили.

Сметките за " морския " ток

Сметките демонстрират, че от морска вода с дебит един пространствен метър в секунда може да се създава половин мегават електрическа енергия, описа ученият. Оперативните разноски, които ще дефинират цената на тока от морето, са десетократно по-ниски по отношение на действителната, а не субсидираната цена на електрическата енергия, създадена от атомната ни централа, сподели проф. дтн Венко Бешков. Цената на тази екологична електрическа енергия е съпоставима с тази на създадената от Топлоелектрическа централа на природен газ и от въглищните централи. Като цяло, след включването на тока от морска вода в енергийния микс на България, се чака това да докара до доста намаляване на цената на тока.

Предимството на метода на произвеждане на ток от морската вода пред този от атомните и топлоцентралите е, че при тях процесът не може да бъде спиран. Докато при морската апаратура това може да стане когато и да е съгласно потребностите, с което се взема решение казусът с непотребното количество създадена електрическа енергия, изясни ученият.

Съоръжението се планува да работи в автоматизиран режим, само че се постанова да има и дежурни екипи, които да реагират при изключителни обстановки. Единствената заплаха при възможни естествени бедствия е инсталацията да бъде разрушена, само че тя не употребява никакви нездравословни химически субстанции, които да нарушат екологичното равновесие, изясни ученият. Нещо повече - добивът на ток от морето даже облекчава екологичната конюнктура, тъй като се черпи сероводород, разясни изобретателят. Подобна апаратура може да се инсталира на близо 90 километра във вътрешността в морето или на към 50 морски благи, каквито бяха и опитите ни кораба на академията преди девет години в акваторията на нос Галата, описа ученият. Когато се черпи вода от дълбочина от 1000 метра, концентрацията на сероводород е задоволителна за производството на ток, добави той.

Българският вложител в оборудването

Целта на построяването на първообраз на инсталацията за рандеман на ток от морето е да бъдат уверени българските вложители, които към този момент са показали интерес към изобретението, в икономическата полза да вложат средства в бъдещото му произвеждане, описа изобретателя проф. дтн Венко Бешков, който не назова кой е евентуалният вложител по категорично гледище на компанията. Той уточни обаче, че не става дума за компания от енергийния бранш, а за финансов вложител.

Колко и къде ще бъдат ситуирани бъдещите съоръжения по Българското Черноморие, ще зависи от развиването на капиталовото желание, както и от решение на Министерството на енергетиката, Министерския съвет и Народното събрание поради мащабите на плана и поради правата на страната върху подземните и подводни благосъстояния на територията й. Сложни ще са диалозите по какъв начин новата чиста зелена сила ще се впише в общия микс в подтекста на идното закриване на въглищните централи, градежа на нови блокове за АЕЦ " Козлодуй ", използването на паро-газови централи, разсъждава за бъдещето на плана си ученият.

Проф. дтн Венко Бешков не скрива, че при неподходящо развиване на плана с българските вложители евентуален капиталов интерес към оборудването за рандеман на ток от морска вода би имало от Турция, в известна степен и от Грузия. По принцип най-голямото находище на сероводород е в Черно море, по-малки са в Каспийско и Балтийско море, както и в региона на фиордите към Норвегия, откъдето съгласно учения също е допустимо да бъде проявен интерес към българската апаратура за произвеждане на ток от морска вода.

Житейският и теоретичен път на българския откривател

Проф. дтн Венко Бешков работи главно в региона на химичните технологии и биотехнологии в промишлени размери, опазването на околната среда и приемането на артикули от боклуци. Сериозно приложение е намерило изобретението му, обвързвано с преработката на боклуци от миннодобивната промишленост, от които се извличат злато и платина, както и няколко изобретения за приемане на сила от сероводорода в Черно море.

Дело на проф. дтн Венко Бешков е биоелектрохимичното приемане на витамин С - тематика, по която той е работил преди повече от 35 години, без обаче методът да откри практическа реализация. Една от последните му две поръчки за патенти е за преработване на въглероден диоксид с приемане на органични химикали. Другата е по отношение на добива на сила от сероводорода в Черноморските води.

Проф. дтн Венко Бешков е роден през 1946 година в София. Баща му е електроинженер и е един от основателите на българската силова енергетика, като първият български трансформатор е негово дело, описа българският откривател. Проф. дтн Венко Бешков е приключил Химическия факултет на СУ " Св. Климент Охридски " с интерес към физико-химията. След това стартира работа в Института по обща и неорганична химия на Българска академия на науките, от който е произтекъл и сегашният Институт по инженерна химия, който проф. дтн Венко Бешков е оглавявал 20 години. Той е бил заместник-министър на околната среда в кабинетите на Димитър Попов и Филип Димитров, като този му опит е в основата на ползите му, свързани с опазването на природата.

В оформянето на всеки академик постоянно има няколко персони, които са изиграли доста значима роля в неговото развиване, за които човек си спомня с признателност, описа българският откривател. За моя интерес към химията имат заслуга моите учителки по химия - госпожа Кюлева и госпожа Москова, спомня си проф. дтн Венко Бешков. Като студент в Химическия факултет сериозна роля за бъдещото му развиване имат проф. Иван Боянов Иванов и проф. Борян Радоев, които го насочват към Института по обща и неорганична химия, където под управлението тогава на проф. Христо Бояджиев и проф. Димитър Еленков, прочут академик в Химико-технологичния университет, българският откривател продължава научното си развиване и доближава сегашните резултати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР