Изображение: Хората се събират до линейките, превозващи телата на двамата

...
Изображение: Хората се събират до линейките, превозващи телата на двамата
Коментари Харесай

Двама журналисти са убити при израелски удар в Ливан, казва телевизионният оператор

Изображение: Хората се събират до колите за спешна помощ, пренасящи телата на двамата публицисти. Снимка: AP Изображение: Повредената камера на Рабих Маамари, който съгласно известията е бил погубен при израелски удар. Снимка: AP

Има замяна на огън над израелската граница с Ливан, откогато Хамас стартира офанзивата си на 7 октомври.

Журналистът на Ройтерс Исам Абдала беше погубен при въздушни удари в Алма Шааб, Ливан, на 13 октомври, съгласно Репортери без граници.

Разследването заключи, че „ целенасоченият удар “ е пристигнал от израелска посока.

Изображение: Роднини на един от публицистите скърбят в болница в Бейрут Изображение: Журналистът на Reuters Issam Abdallah беше погубен при удари против Ливан на 13 октомври

В изказване израелските отбранителни сили (ID) споделиха: „ Войниците на IDF действаха против опасност, идваща от зона за изстрелване на терористичната организация Хизбула, в региона на Ал-Джабин.

„ Запознати сме с изказване по отношение на публицисти в региона, които са били убити вследствие на огъня на IDF.

„ Това е регион с деен военни дейности, където има замяна на огън. Присъствието в региона е рисково. "

Инцидентът се преглежда от тях, добави представителят.

Ужасно осъзнахме, когато тази заран падна новината за повече ливански публицисти, убити на южната граница с Израел.

Бяхме се срещнали и разговаряхме с тях, до момента в който снимахме и събиране на доказателства за изказвания, че публицисти и цивилни са съзнателно атакувани.

Репортерката Фара Омар, която е работила за Al Mayadeen TV и се е появявала в промоционалните видеоклипове на канала за отразяване войната, изчака учтиво, до момента в който приключим със фотосите си.

Интервюирахме журналиста Самир Аюб, който към момента скърби за гибелта на четирима от фамилията си в израелски удар по колата, в която пътуваха. Тогава тя се приближи до мен и си поговорихме.

Тя и нейният екипаж, като нас, бяха ясно обозначени като медии с бронени жилетки и прес значки, залепени на бронята, начело и откъм гърба.

Журналистиката тук е доста рискова работа и става все по-рискована.

Онези, които отразяват тази война – в Газа и в Ливан – наподобява, че са в развой на систематично елиминиране.

Към 21 ноември е доказано, че 53 публицисти и медийни чиновници са починали в Газа: 46 палестинци, четирима израелци и трима ливански жители, съгласно Комитета за Защитете публицистите.

В Ливан през последните няколко седмици имаше поредност от офанзиви против групи публицисти.

С Фара и нейния оператор Рабих Маамари, плюс убийството на оператора на Ройтерс Исам Абдалах преди няколко седмици, броят на убитите публицисти в Ливан набъбна до трима.

Но тези цифри не вземат поради ужасните пострадвания, претърпени от тези, които са оживели, които към момента се възвръщат от раните си, някои изменящи живота си – както и оправянето с прочувствените белези, които може в никакъв случай да не зараснат.

Прочетете още:

Палестинските и ливански чиновници по сигурността споделиха, че при ударите във вторник са убити и четирима членове на Хамас, които са били членове на неговото крило на бойните бригади Касам.

Официален представител на Хамас сподели, че има „ доста мъченици за палестинската опозиция “, само че не даде повече детайлности.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР