Износването и раждане на дете е естествен процес, предопределен от

...
Износването и раждане на дете е естествен процес, предопределен от
Коментари Харесай

Как да победим страха от раждането?

Износването и раждане на дете е натурален развой, съдбоносен от самата природа. За страдание сходен аргумент се оказва едва успокоение за бъдещите майки, които се опасяват от раждането. Какво стои в основата на тези страхове? Със сигурност не опитът, а авансово основаната отрицателна настройка.

Постоянно и отвред ни се втълпява, че раждането боли, и то боли извънредно. Филмите, книгите, разказите на познати и непознати хора рисуват мъчителна картина, която има за цел да сътвори напрежение и драматизъм. Така надълбоко в публичното схващане се затвърждава убеждението, че раждането е страдалчество. Но в случай че в действителност болката е толкоз закономерна и неизбежна, се появява разумният въпрос, за какво дамите от някои култури, надалеч от западната цивилизация, раждат леко и без терзания.

Установено е, че аргументите за мъчителното раждане са повече психически, в сравнение с физиологични или другояче казано страхът от болката поражда самата болежка. Може би това изказване ви звучи прекомерно, само че нашето прочувствено положение оказва директно влияние върху тялото ни. При нерешителност се отделят т. н. хормони на страха, които при действителна заплаха би трябвало да ни обезпечат условия за бягство. Под тяхно въздействие тазовите мускули инстинктивно се свиват и разкритието е мъчно и трудно. Дишането става незадълбочено и учестено, а кръвта се отдръпва в крайниците, което води до дефицит на О2 тъкмо там, където е належащо – в матката. Именно тези нарушавания на естествения родилен развой са най-честата причина за затруднения, разкъсвания и болежка. Затова в случай че не желаете страховете ви да станат действителност, освободете се в точния момент от тях.

● Не се поддавайте на непознатите страхове
Избягвайте диалозите за раждане с неуравновесени и прекомерно прочувствени персони. Страхът е инфектиран! Повечето хора имат податливост да преувеличават и доукрасят историите си, с цел да бъде разказът им по-ефектен.

● Силата на мисълта
Вярвайте, че бременността и раждането ви ще минат безпроблемно. Позитивното мислене ще ви обезпечи освен успокоение. Установено е, че когато не сте напрегнат и стрес тялото ви създава ендрофини – хормоните на щастието, които работят като естествени болкоуспокоителни.

● Намерете си забавни занимания
Колкото повече свободно време имате, толкоз повече страхове и подозрения могат да ви атакуван. Всъщност рискова е не почивката, а безделието. Ако по през целия ден скучаете пред тв приемника, мъчно ще се настроите положително. Хубавата книга, йогата за бременни, разходката в парка, приготовленията за новия член на фамилията – това са занимания, които ще осмислят всекидневието и ще ви избавят от мрачните мисли.

● Не се концентрирайте прекомерно върху положението си
Не си въобразявайте разнообразни тревожни признаци и не прекарвайте по-голямото време от бременността в лекарския кабинет. Както към този момент казахме износването на дете е естествено положение и не е належащо да се държите като болник. Важно е и лекарят, който посещавате, да е деликатен и да има предпочитание да дава отговор на множеството въпроси, които ви вълнуват в този интервал.

● Мислете за чудото, което ви чака
Появата на нов живот е най-голямото знамение, а вие сте неговия създател. Нека мислите ви са ориентирани към резултата на вашите старания – прелестното създание, което ще се появи на бял свят, а не толкоз към самия развой. Целта си заслужава, нали?

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР