Износът е решаващ за икономиките на редица държави. Глобалната търговия,

...
Износът е решаващ за икономиките на редица държави. Глобалната търговия,
Коментари Харесай

Кои са най-търгуваните стоки в света и кои държави ги продават?

Износът е решителен за стопанските системи на редица страни. Глобалната търговия, въпреки че през последните години тя забави темпото си, остава жизненоважна за международния напредък. Но по какъв начин можем да си представим кои са тъкмо стоките, които пътуват сред обособените страни?

Всъщност търговията за всяка страна е доста характерна и с изключение на подготвени артикули и артикули, тя включва първични материали и насипни артикули.

От онлайн платформата Visual Capitalist се пробват да дадат по-подробна картина на световната търговия посредством данни на Teletrac Navman за топ 18 на най-често търгуваните артикули, както и за техните най-големи експортьори и вносители.

Изненадващо или не автомобилната промишленост и обвързваните са определящи за световната стопанска система. Колите са преди всичко в международната търговия с дял от 4,9% от нея и стойност от общо 1,350 милиарда $ за 2016 година. На второ място след тях е рафинираният нефт с дял от 3% и стойност от 825 милиарда $.

На трето място са така наречен интегрирани схеми или другояче казано чипове за всевъзможни електронни устройства, които образуват 2,9% от международната търговия. След тях са автомобилните елементи и компютрите.

В топ 18 влизат още лекарства, злато, телефони, диаманти, човешка и животинска кръв.

При колите и автомобилните елементи експортьор номер 1 е Германия със надлежно 150 милиарда $ и 56,3 милиарда $. На първо място при рафинирания нефт са Съединени американски щати с 61,9 милиарда $.

Любопитното е, че Щатите са и най-големият вносител на подобен. В 12 от 18 категории страната е преди всичко по внос.

Първенец при експорта на компютри и смарт телефони е Китай, на злато е Швейцария, а на недопечен нефт е Русия. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР