Изненадващо високи нива на антитела при част от преболедувалите COVID-19

...
Изненадващо високи нива на антитела при част от преболедувалите COVID-19
Коментари Харесай

Всяка среща с COVID-19 увеличава антителата срещу вируса

Изненадващо високи равнища на антитела при част от преболедувалите COVID-19 преди повече от 6 месеца основават ужас и неизясненост за режима на пътешестване при тези хора. За това алармират доста от читателите на „ Марица “. " На седмия месец след болестта антителата ми са два пъти повече спрямо преди 3 месеца. В същото време към този момент не мога да употребявам документа за преболедуване, а въпреки това, никой не ми споделя ясно дали е безвредно да се имунизирам, с цел да употребявам другия документ ", споделя Стоян Петров, който е боледувал през декември предходната година. На процедура единственият вид за пътешестване за тях остава представянето на негативни ПСР или антигенни проби, които обаче се заплащат.

Потенциално пояснение за повишаването на антителата след преболедуване от научна позиция са възможните повторни срещи с вируса. Тогава организмът към този момент познава патогена, откакто един път се е възстановил от него, и не се разболява. Той задейства своевременен имунен отговор при последващите контакти с коронавирус, като по този метод равнището на антителата се подвига.

Такава е обстановката и с доста от лекарите, работили в коронавирус отделенията, които непрекъснато са били в контакт с болните и по този метод са поддържали деен имунитет, като всеки ден евентуално са поемали непълен вирусен товар.

Зад тази теза застава доктор Галина Карауланова, епидемиолог и експерт по инфекциозни заболявания с дългогодишна процедура. Тя счита, че съществуването на антитела в действителност не е толкоз значимо, колкото това на клетъчен имунитет, който може да трае до 1 година. Самата доктор Карауланова е работила на първа линия и е преболедувала вируса преди 10 месеца. В момента има потвърдено с тест положително равнище на клетъчен имунитет, който я защищава. В това тя е безапелационна като експерт и поучава хората да проведат същото проучване, с цел да са наясно със отбраната, с която разполагат. Тя подлага на критика намерено здравната ни политика за това, че не е открила правила за нужния скрининг както при започване на пандемията, по този начин и сега.

Според доктор Карауланова сега е наложително да се вършат първо бързи антигенни проби, а по-късно и да се изследва титър антитела, преди да се сложи ваксина. Ако се регистрира съществуването на антитела или клетъчен имунитет, епидемиоложката е безапелационна, че имунната система би се натоварила ненужно с слагането на иРНК препарат, което в последна сметка би имало отрицателен резултат върху организма. В този случай тя счита, че имунизациите по-скоро биха навредили.

„ Колегите ми, редовите лекари от Асеновград, с които работихме на първа линия, са герои, тъй като застанаха пред обществото да се имунизират, без да се изследват авансово. Направиха това, с цел да дадат образец, когато ситуацията беше толкоз тежка, без да се замислят за себе си “, изяснява доктор Карауланова.

Като експерт тя упорства да се направи необятна полемика за противопоказанията на имунизациите и да се приказва правилно за тях в общественото пространство, с цел да не се подвеждат хората по тайни теории. Прилагането на имунизациите е доста значима стъпка за справяне с инфекцията, изключително при прогнозите за наближаваща делта вълна наесен, само че не би трябвало да се прави на сляпо, разяснява доктор Карауланова.

Според нея в този момент е моментът да реализираме заветното имунизационно покритие от 75%, с цел да избегнем най-лошото. „ Ние сме учили, че ваксини не се слагат, когато имаме висок риск от заразяване, и по тази причина в този момент времето е уместно, с цел да имаме най-малко още 2 месеца да изградим своя имунитет - 28 дни сред двете дози и 33 дни, в които имунната ни система да се приготви “, прибавя още епидемиоложката.

Според нея здравната ни политика не работи вярно, най-малкото тъй като не улеснява хората да вземат вярното решение за себе си. Изследването на клетъчен имунитет в лабораториите варира сред 150 и 180 лева и не всеки би могъл да си го разреши, с цел да е спокоен, когато си слага имунизация против коронавирус. „ Здравните управляващи са приели едно приблизително състояние, защото множеството хора имат антитела в интервал на 6 месеца след превозване на инфекцията, само че не изясняват, че отбраната може да остане и за по-дълго време, което е проблем “, регистрира доктор Карауланова.

„ При цени на ПСР тестванията сред 120 и 150 лева, междинни цени на антигенните проби от по 30 лева, както и сумата от 30-40 лева за проучване на антитела, кой пенсионер би могъл да си разреши да се тества, с цел да е спокоен, когато се имунизира “, пита риторично доктор Карауланова. Заради стопански ползи съгласно нея здравната ни система не е подхванала ограничения за обезпечаване на гратис тестване даже и на лекарите на първа линия. Това се е случило на локално равнище, и то единствено в някои от лечебните заведения.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР