Изненадани сме от реакцията на Българската академия на науките за

...
Изненадани сме от реакцията на Българската академия на науките за
Коментари Харесай

Нима БАН са очаквали да ни прехвърлят кух институт? За какво са му метеорологични станции, пита министър Вълчев

Изненадани сме от реакцията на Българската академия на науките за отделянето на Националния институт по метеорология и хидрология. Има решение на Общото ѝ заседание от 10 септември, с което то кардинално приема извеждането на Института от структурата му. Това съобщи министърът на образованието  Красимир Вълчев  на незабавна конференция, откакто по-рано през днешния ден Българска академия на науките разгласи, че се отдръпва от съглашението с страната и че не е съгласна Национален институт по метеорология и хидрология да си отиде от структурата му, дружно с парцелите. Това било нелегално, противоконституционно и нарушавало автономията им. Не можело и сходна смяна да се прави посредством текстове в преходните и заключителните разпореждания на проектобюджета.

Министър Вълчев изясни за какво смяната се прави посредством закон (бел. ред. - с проектозакона за държавния бюджет за 2019 г.), а не посредством подзаконов нормативен акт - тъй като това е единственият метод да се подсигурява правоприемственост по повод редица участия, от които зависи дали ще имаме прогноза за времето, или не.

" Забележките, които чух от Българска академия на науките, са на първо място във връзка с формата - че това не става с подзаконов нормативен акт, а със закон. С подзаконов нормативен акт ние фактически можем да създадем една обществена организация. И в оферти вид Национален институт по метеорология и хидрология ще бъде подобен. Но с подзаконов нормативен акт ние не можем да подсигуряваме правоприемственост.  Примери: участието в EUMETSAT (Европейската организация за метеорологични спътници) е основно, утвърдено е със закон и няма по какъв начин правата на едната страна - Българска академия на науките, да бъдат трансферирани към института; участието в Световната комерсиална организация, без което Българска академия на науките не може да взе участие в международния метеорологичен продан, не може да получава информация и така нататък "

По отношение на собствеността министър Вълчев разясни, че собствеността на Национален институт по метеорология и хидрология е актувана като обществена и че той не може да реализира активността си без нея.

" Ако задачата на Българска академия на науките е била да трансферира един кух, нефункциониращ институт, тя в действителност може да се реализира, в случай че не предлагаме никаква законова наредба. Но имаме отговорността, че Национален институт по метеорология и хидрология би трябвало да продължи безпроблемно да реализира активността си след 1 януари и да може това да го прави пълноценно, да резервира целостта си като национална хидро-метеорологична работа ", сподели министърът.

" Логично ли е Българска академия на науките да отхвърля прекачване на обществена благосъстоятелност, употребена за обществени цели? Българска академия на науките отхвърля да трансферира метеорологични станции. За какво са му на Българска академия на науките? ", попита министърът и увери, че не желае да ощетява Академията и че това няма да се случи.

В същото време обаче от Българска академия на науките не отстъпват - по-лошо, към този момент е решено незабавното закриване на Национален институт по метеорология и хидрология, което на процедура ще го ликвидира, предизвести на брифинга в МОН някогашният му шеф проф. Христомир Брънзов.

" Притесни ни решението за незабавно закриване на Национален институт по метеорология и хидрология от Общото заседание. Това опонира на контрактуваното - че то би трябвало да стане синхронно с откриването на новия институт по метеорология и хидрология към министъра на образованието и науката - съобщи проф. Брънзов. - Преждевременното закриване по разпоредбите на Българска академия на науките значи две неща: или има приемник, който няма по какъв начин да се случи преди края на годината, или би трябвало да бъдат трансферирани хората към някой институт. И двете водят до практическо очистване на института и по каквато и процедура да бъде открит на 1 януари Национален институт по метеорология и хидрология, той ще бъде куха конструкция, която няма да има хора, нито инфраструктура, нито с какво да работи. "

Подписал съм писмо, с което предизвестявам Българска академия на науките за следствията от техните дейности - сподели още министър Вълчев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР