Изначално трябва да стане ясно, че с текста в Кодекса

...
Изначално трябва да стане ясно, че с текста в Кодекса
Коментари Харесай

Ваня Григорова, КТ „Подкрепа“: Целта е 80% колективни трудови договори в страната

Изначално би трябвало да стане ясно, че с текста в Кодекса на труда (КТ) не се стараем да осъществим директивата на Европейския съюз за минималната работна заплата. Транспонирането на директивата би трябвало да се случи до началото на идната година.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria икономистът от КТ „ Подкрепа “ Ваня Григорова.

Целта на директивата е по този начин да се образува минималната работна заплата, че тя да бъде съответна. Какво значи адекватност би трябвало да решим дружно с работодателите.

 
Директивата дава насоки. Една от тях е минималната работна заплата да е най-малко 50% от междинната. Проблемът в текста, признат в КТ е, че той заковава тъкмо 50%, а не споделя най-малко. Другата цел е 80% от заетите в страната да бъдат покрити с групови трудови контракти.
В частния бранш е доста мъчно да се създадат синдикати, а където има синдикати, там има групово трудово договаряне. Работодателят не би трябвало да кани служащите да се договарят групово, а да се въздържа да ги възпира. При груповото трудово договаряне се договарят по-добри условия и заплати.

 
Според текста в КТ от началото на идната година би трябвало да имаме 950 лева минимална работна заплата. Но това не е по директивата, съгласно която заплата би трябвало да приближава нужната сума за прехрана. Ако съпоставим с изчисленията на сътрудниците, тя би трябвало да е към 1300 лева
Увеличението на минималната работна заплата постоянно води и до растеж на междинната, въпреки и не в същия %.

Ръстът на приходите би трябвало е към 16-17%, с цел да покрие миналогодишната инфлация. Всяко закъснение води до в допълнение обедняване на работещите.

Публичното говорене на държавното управление, че се пробва да се бори със спекулата е по-скоро несериозно. Държавните компании можеха да наложат регулация на цените по общоприет пазарен метод - като предложат артикули с естествена надценка на по-ниска цена.

Вижте цялото изявление във видеото.

 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР