Изминаващата си вече 2022-а година бе изключително динамична и наситена

...
Изминаващата си вече 2022-а година бе изключително динамична и наситена
Коментари Харесай

Пет потенциални балона, които могат да се спукат през 2023 година

Изминаващата си към този момент 2022-а година бе извънредно динамична и наситена на всевъзможен жанр събития. В центъра на инвеститорското внимание обаче, попаднаха в най-голяма степен - военния спор сред Русия и Украйна; повишаването на суровините и последвалата инфлация; дейностите на централните банки по света, в битката им с рекордната инфлация; опасността от криза за международната стопанска система.

На фона на всички тези преобладаващи тематики, станахме очевидци на поевтиняване на финансовите активи, както и закъснение на растежа на други основни активи, като цените на парцелите да вземем за пример.

Сега ще погледна към някои съществени класове активи, които изглаждат скъпи, или най-малко са определяни като такива от доста специалисти, и опцията за " изпихване " на цените им през идната година.

Цените и достъпността на жилищата

Започваме с най-популярния измежду всички българи актив - парцелите. Цените на парцелите освен у нас, само че и по света продължиха да се покачват през изминаващата се към този момент 2022-ра година, достигайки до застрашително високи равнища, съпоставени с приходите.

За това какво следва да се случва на имотните пазари по света, в страните, където централните банки занапред стартират да покачват лихвите, в битката си против инфлацията, ще се обърнем към щатския пазар, където лихвите започнаха да се покачват най-рано и релативно най-бързо.

Достъпността на жилищата в Съединени американски щати се утежнява с най-бързите си темпове в историята. Това сочи неотдавнашен разбор на капиталовата банка Morgan Stanley.

Проблемът е, че цените на жилищата не престават да порастват, до момента в който лихвите по ипотечните заеми се покачват, което е доста извънредно.

По-високите лихвени проценти по ипотечните заеми нормално тласкат цените на жилищата надолу заради изстудяване на търсенето. Ето за какво динамичността на жилищния пазар стана толкоз странна.

Недвижимите парцели не са комплициран клас активи. Цените се дефинират от три основни фактора - лихвени проценти по ипотечните заеми, приходите и инвентара. Причината, заради която динамичността на жилищата е изкривена сега, е, че един фактор се е трансформирал бързо (лихвите по ипотечните кредити), до момента в който другите два не са се трансформирали доста.

Средният лихвен % по 30-годишните ипотечни заеми в Съединени американски щати, през октомври 2021 година беше почти 3%. През октомври 2022 година междинният лихвен % скочи до 6,66% — повече от двойно.

Това съмнение в лихвените проценти сигурно стартира да охлажда търсенето на пазара, като продажбите на съществуващи жилища понижават през последните седем поредни месеца. През август 2022 година продажбите паднаха до най-ниското си равнище от пандемията насам.

Обявите обаче също понижиха бързо. Много притежатели на жилища, които са заключили ниски ставки в продължение на 30 години, не са склонни да пуснат домовете си на пазара и да преминат към по-високи ставки. Към септември броят на обявите за жилища в Съединени американски щати е с 42,6% по-нисък от междинния за интервала преди пандемията от 2017 до 2019 година

Междувременно годишният приход на типичното американско семейство е в застой. Това значи, че жилищата са изтласкани отвън обсега на фамилиите с ниски приходи, до момента в който семействата с високи приходи наддават за стеснен набор от домове.

Разбира се, това не значи, че вложителите би трябвало да се откажат от недвижимите парцели като капиталова опция. Просто е добре да имат едно мислено по отношение на бъдещите цени, на които ще могат да си купуват парцели и дали те няма да са доста по-добри?

Акции

Ралитата на мечите пазари са обща характерност на " супербалоните ", сподели именитият вложител Джереми Грантъм.

" Свръхбалонът " наподобява рисково покрай своя " заключителен акт ", откакто неотдавнашното повишаване на американските акции притегли някои вложители назад на пазара тъкмо преди евентуална " покруса ", съгласно Джереми Грантъм, именитият съосновател на основаната в Бостън капиталова компания GMO.

Грантъм, който неведнъж е предупреждавал вложителите за балон на пазарите, сподели неотдавна, че " супербалоните са събития, разнообразни от другите " и споделят някои общи черти.

" Една от тези характерности е ралито на мечия пазар след първичния стадий на намаляване на цената, само че преди стопанската система явно да е почнала да се утежнява, както постоянно, когато се спукат супер балони ", сподели Грантъм. " Това, и в трите предходни случая, възвърне над половината от първичните загуби на пазара, примамвайки непредпазливите вложители назад тъкмо в точния момент, с цел да може пазарът да се обърне още веднъж, единствено че по-злобно, и стопанската система да отслабне. Ралито от това лято към този момент пасва идеално на модела. "

Фондовият пазар в Съединени американски щати се срина през първата половина на 2022 година, защото вложителите чакаха внезапно възходящата инфлация да докара до ястребов Федерален запас. S&P 500 затвори на най-ниското равнище за тази година от 3666,77 пункта на 16 юни, преди да се увеличи през лятото дружно с други борсови индикатори на фона на оптимизма на вложителите по отношение на признаците, че най-високата инфлация от десетилетия понижава. Напоследък сме очевидци на равнища на търговия за показателя от над 4000 пункта.

" Американският фондов пазар остава доста безценен и повишение на инфлацията като през тази година постоянно е вредило на коефициентите, въпреки и по-бавно от естественото този път ", счита Грантъм. " Но в този момент фундаменталните индикатори също започнаха да се утежняват доста и изненадващо: сред Коронавирус в Китай, войната в Европа, питателните и енергийните рецесии, рекордното фискално стягане и други, вероятностите са доста по-мрачни, в сравнение с можеше да се планува през януари. "

Грантъм предизвести в януарски документ, че Съединени американски щати наближават края на " супербалон ", обхващащ акции, облигации, недвижими парцели и артикули след солидни тласъци по време на пандемията COVID-19.

В своята обява от сряда Грантъм сподели, че " актуалният супербалон включва невиждано рискова композиция от кръстосано надценяване на активи (с облигации, жилища и акции, всички сериозно надценени и в този момент бързо губещи инерция), стоков потрес и ястреби на Фед ".

Спукването на супербалоните има няколко стадия, съгласно Грантъм.

Първо се образува балонът и по-късно се получава " крах " в оценките - като този, следен през първата половина на 2022 година - когато вложителите осъзнават, че " съвършенството " няма да продължи, сподели той. " След това има това, което преди малко виждаме - ралито на мечия пазар ", преди най-сетне " основите да се влошат " и пазарът да падне докрай.

" Ралитата на мечи пазар в супербалоните са по-лесни и по-бързи от всички други ралита ", сподели той. " Инвеститорите допускат, че тези акции са се продавали за $100 преди 6 месеца, тъй че в този момент на $50, или $60, или $70, би трябвало да са евтини. "

На пика в границите на деня на 16 август S&P 500 е възстановил 58% от загубите си от дъното през юни, съгласно Грантам. Това беше " злокобно сходно на тези други исторически супербалони ".

Например, " от най-ниското равнище през ноември през 1929 година до високото равнище през април 1930 година, пазарът се увеличи с 46% - 55% възобновяване на загубата от пика ", сподели той.

Той също по този начин акцентира " бързината и мащаба " на други ралита на мечи пазар.

" През 1973 година лятното рали след първичния спад възвърне 59% от общата загуба на S&P 500 от върха ", написа той. Съвсем неотдавна, през 2000 година, Грантъм написа, че " Nasdaq (който беше главното събитие на софтуерния балон) възвърне 60% от първичните си загуби единствено за 2 месеца. "

" Икономическите данни неизбежно изостават от главните повратни точки в стопанската система ", сподели Грантъм. " За да създадат нещата по-лоши, при обрата на събития като 2000 и 2007 година, сериите от данни като корпоративните облаги и заетостта могат след това да бъдат всеобщо ревизирани. "

Облигации

Потребителите и семействата не са единствените кредитополучатели, които са привикнали със свръхниските лихви.

Правителствата и фирмите също взеха съществени заеми от началото на пандемията с минимални заплащания, което им разреши да харчат прекалено без доста терзания. Ниските лихвени проценти по облигациите и високите цени, пораждат опасения от банкрути.

Британското държавно управление да вземем за пример, осъществя най-големия си недостиг през 2020-2021 година, като взе назаем близо 300 милиарда паунда.

Фирмите по целия свят също са взели огромни заеми. Дълговите на нефинансовите предприятия в развитите стопански системи набъбнаха от 165% от Брутният вътрешен продукт към кра на 2019-та година на 185% към края на 2020-та година.

За разрастващите се пазари процентът скочи от 147 на 173%, съгласно данните на Международната Банка за Разплащания.

Световната стопанска система

Изминаващата си към този момент 2022 година, беше сложна за множеството вложители. Акциите се сринаха, облигациите се сринаха и даже необятните ETF-и са надълбоко на " алено ".

Но най-лошото може да занапред следва съгласно създателя на " Богат баща, безпаричен баща " Робърт Кийосаки.

" Вярвам, че стопанската система е в най-големият балон в международната история ", споделя той в тази ситуация. " Бог да се смили над всички нас. "

Тъй като доста финансови активи поевтиняха в този пазарен спад, може да наподобява изкушаващо да купите спада. Но Кийосаки не прави това.

" Много от вас знаят, че не влагам в акции, отговорности, ETS или MF. Моля, НЕ слушайте какво ще кажа в този момент: " Бих се отървал от хартиените активи ", споделя той, добавяйки, че международната стопанска система " не е " пазар ". "

Криптовалутите

Всеки път, когато усърдието на крипто запалянковците към цифрови активи нараства, нарастват и подигравките от страна на крипто критиците, написа CoinDesk.

Наскоро, когато борсово търгуваните фондове за биткойн фючърси направиха своя дебют в Съединени американски щати и цената на най-голямата криптовалута в света по пазарна стойност скочи над 65 000 $, знаменит икономист и управител на фонд за облигации се включи в обществените медии с цел да изрази глас техните опасения по отношение на цифровите активи.

В първия случай икономистът Насим Никълъс Талеб оприличи възхода на биткойна с холандския балон от лалета от 17-ти век. За тези, които не са осведомени с това, през 1600-те години холандците са се развихрили за необикновени и редки разновидности на лалето, плащайки несъразмерни цени за някои сортове, преди балонът да избухне и пазарът да рухне. Талеб допуска, че същото нещо може да се случи и с криптовалутата.

Във втория случай Скот Майнерд, основен капиталов шеф в Guggenheim Global, разгласи множеството криптовалути за " отпадък " и сподели, че множеството цифрови токени ще изчезнат или ще завършат пагубно, както направи дотком секторът, когато балонът от 90-те най-сетне се спука в края на десетилетието.

Като цяло тези рецензии наподобяват равностойни на еднакъв мотив с два разнообразни резултата: Криптовалутите са в балон. Талеб има вяра, че сривът е неминуем и че криптовалутите няма да могат да възстановят цената си, до момента в който Майнерд има вяра, че множеството токени ще се озоват на боклука на историята, само че че някои монети - в частност биткойн - ще оцелеят.

Времето ще покаже дали някой от специалистите е прав, само че несъмнено е мъчно да си представим клас активи за няколко трилиона долари и авторитетната технология зад него просто да изчезнат.

* Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР