Изминалото лято не преливаше от големи трансферни сделки. И въпреки

...
Изминалото лято не преливаше от големи трансферни сделки. И въпреки
Коментари Харесай

Трите големи акули сред футболните агенти

Изминалото лято не преливаше от огромни трансферни покупко-продажби. И все пак португалският сътрудник Жорже Мендеш завоюва към 20 млн. евро от комисиони по сметки на в. " А Бола ". Само от прекосяването на Рубен Диас от " Бенфика " в " Манчестър С " (за 68 млн. евро) мениджърът, измежду чиито клиенти е и Кристиано Роналдо, получи 6,8 млн. евро. А настрана са му и към този момент обичайните доходи от " Уулвърхемптън ", където над половината тим е от негови футболисти. Сега да вземем за пример той получи 11,4 млн. евро единствено от прехвърлянията на Нелсън Семедо ( " Барселона " ) и Фабио Силва ( " Порто " ) при " вълците " и в противоположна посока - на Диого Жота от " Уулвърхемптън " в " Ливърпул ".

А и мениджърът на " Уулвс " Нуно Ешпирито Санто се познава с Мендеш още от 1996 година Тогава Санто още е футболист - вратар във " Витория " (Гимараеш). Жорже Мендеш му обезпечава трансфер в " Депортиво " (Ла Коруня), при което се отхвърля от комисиона си и къса чека. Това се оказва талантлив ход, защото Нуно незабавно прави неофициална реклама на този сътрудник измежду всички свои познати футболисти и още към края на 1996-а Мендеш към този момент има няколко огромни клиенти.

Впрочем, запознанството сред Мендеш и Санто става в нощен клуб, чийто собственик Жорже става на 30-годишна възраст. Още тогава му се носи популярност, че

 

може да печели от всичко

 

Неговите способи са разказани най-ясно от различен сътрудник - Джонатан Барнет. " Докато ние работим с футболистите, той работи с клубове ". Това е видно - Мендеш работи с " Порто " от над 20 години и клубът (а и агентът) печели стотици милиони единствено от това партньорство. През 2013 година той избавя " Валенсия " от банкрут и обезпечава нови притежатели на клуба. По-късно доставя куп играчи на " Монако ". Що се отнася до " Уулвърхемптън ", мениджърската компания на португалеца - Gestifute, е миноритарен притежател на акции.

Затова и Мендеш неслучайно е именуван Кралят. Сред клиентите му, с изключение на Роналдо, са Анхел ди Мария (ПСЖ), Радамел Фалкао ( " Галатасарай " ), Жоао Фелиш ( " Атлетико ", М) и самият Жозе Моуриньо. Когато Специалния е отпред на " Реал ", в " Белия балет " играят петима клиенти на Мендеш. В Португалия е известно, че съвсем всички качествени играчи на " Порто " и " Бенфика " са с контракти с Gestifute. Той от дълго време не договаря персонално за всички покупко-продажби, а това го вършат младшите му сътрудници. Жорже е единствено шеф на империя и се занимава само с елитни клиенти и най-големите покупко-продажби. Неслучайно още през 2014 година той първи от всички мениджъри в този отрасъл към този момент имаше прехвърляния на футболисти за общо над 1 милиарда евро.

Що се отнася до цитирания Джонатан Барнет , през 2019 година той е приет от " Форбс " за най-влиятелният футболен сътрудник в света. Британецът работи с Гарет Бейл и е в основата на прехвърлянето на Гарет Бейл в " Реал " през 2013 година за 101 млн. евро (за който получава комисиона от 16 млн.). Неговият способ е иновационен - през 90-те години стартира да работи с 14-годишни младежки национали на Англия. Това оказва помощ на неговата компания Stellar да се развие по този начин, че през 2020 година да има 6 филиала на два континента и за него да работят 50 сътрудници. Клиенти са му над 400 футболисти на обща стойност 1,28 милиарда евро - рекорд измежду сътрудниците. Голяма част от играчите му все по този начин са младежки национали. Но част от тях към този момент пораснаха и станаха апетитни за огромните клубове - Рубен Лофтъс-Чийк (сега във " Фулъм " ), Мейсън Маунт ( " Челси " ), Бен Чилуел ( " Челси " ), Джак Грийлиш ( " Астън Вила " ) и други

Третият огромен в бранша безспорно е Мино Райола - суперзвездата и най-нестандартната персона измежду сътрудниците. Популярен с пиперливия си език, постоянно нахален. Мразен от клубни шефове и треньори, само че обожаван от клиентите си, измежду които са Златан Ибрахимович, Пол Погба, Хенрих Мхитарян, Матайс де Лигт и други Райола сподели особеното лице на сътрудниците. Повечето му сътрудници обичат да остават в сянка, а

 

Мино сподели, че в тази специалност може да има и шоумени,

 

които да са по-любопитни от самите футболисти.

Разбира се, отвън огромните трима би трябвало наложително да се упоменат още най-малко две значими имена в сектора . Фолкер Щрут е най-влиятелният измежду сътрудниците си в Германия. Работи с съвсем всички положителни играчи в Бундеслигата. В телефона му има над 2500 номера, като на всеки от клиентите си звъни персонално и даже се познава със фамилиите им. Именно той продаде Тони Кроос от " Байерн " в " Реал " за 25 млн. евро през 2014 година, а след това самичък дефинира това като най-хубавата договорка в немския футбол. През 2018 година е №4 в света на сътрудниците по приходи (40 млн. евро годишно).

Пини Захави пък е доайенът с над 40 години стаж в специалността. Бившият състезателен публицист спомага за влизането на Роман Абрамович в " Челси ", за сензационния трансфер на Рио Фърдинанд от " Лийдс " в " Манчестър Юн " за 46 млн. евро през 2002 година В последните години мина в сянка, само че отново се разчу към него, откакто имаше главно присъединяване в международния трансферен връх - прекосяването на Неймар от " Барселона " в ПСЖ за 222 млн. евро.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР