Изминалата година беше белязана от нова тактика на атаки на

...
Изминалата година беше белязана от нова тактика на атаки на
Коментари Харесай

Морската авиация защитава Крим от украински диверсанти и катери

Изминалата година беше белязана от нова тактичност на офанзиви на украинските войски в Черноморския спектакъл на военните дейности. Тъй като Русия унищожи съвсем целия украински флот, украинските Военноморски сили започнаха да употребяват безпилотни катери (БПК) и морски диверсионни специфични сили. Руският флот обаче е намерил ефикасно противоотрова за това – авиацията.

Още през август 2023 г.ВСУ започнаха интензивно да употребяват специфични елементи, настоящи от украинския бряг на високоскоростни катери, доставени от Съединените щати. Такива групи започнаха няколко набези на съветска територия, само че без триумф. Паралелно с дейностите на специфичните елементи набъбна опасността от масирано потребление на БПК против съветски цели в пристанища и в морето.

Провалът на украинските морски диверсанти

От ВМСУ настояват, че са работили дейно и безнаказано. Че това в действителност е неистина стана ясно на 22 август. На този ден украинските военни възнамеряваха да транспортират специфични сили до съветските крайбрежия на високоскоростен американски лек катер. Но вместо да си създадат селфи със знамето, украинските военни се натъкнаха на Су-30СМ от морската авиация (МА) на ВМФ на Русия.

На този ден съветското министерство на защитата разгласява зрелищно видео. Прави усещане, че украинският катер се пробва да се измъкне, само че е изумен от изстрел от 30-милиметрови снаряди от автоматизираното оръдие на съветския аероплан.

ВМСУ разгласиха и видеозапис на своите интензивно маневриращи катери и изстрелване на зенитна ракета от една от тях от ПЗРК. Както нормално, украинците отрязаха края на видеото, където по една от лодките се дава залп от автоматизирано оръдие, само че не пропуснаха да излъжат, че са свалили съветски аероплан.

И двата видеоклипа станаха директно доказателство за героизма на съветските водачи, които минаха в офанзива, с цел да посрещнат зенитни ракети (а офанзивите на самолетни оръдия се правят от ниски височини) и се върнаха с победа

Извън скобите обаче остана значим въпрос: по какъв начин водачите са получили информация за активността на украинските диверсанти? Лодките, на които се движат последните, са дребни и брегови радари не ги виждат. Бордовият радар Су-30СМ от огромно разстояние - също.

Това значи, че по това време военноморските сили към този момент са имали разполагаем нова разследваща система, която към момента не е обществено посочена. Приложен е набор от ограничения за осветление на надводната конюнктура и издаване на цели за поразяване на самолети съвсем в действително време.

Освен това офанзивите на МА на съветския флот против украинските диверсанти стават систематични. ВМСУ се пробваха да се потвърдят, като изпратиха специфични сили в Крим за „ селфи със знамето “ - това беше трикът, който направиха на 24 август. Но на 30 август Су-30СМ потопи четири украински лодки, за които се допуска, че са превозвали до 50 бойци.

Загубвайки десетки подготвени хора, ВМСУ бяха принудени да спрат тези набези. През октомври те пробваха още веднъж, само че не на лодки, а на джетове- и също бяха унищожени от въздуха. Така съветските военноморски водачи ги разубедиха да употребяват специфични сили на високоскоростни лодки. Може би заради тази причина Украйна внезапно ускори потреблението на безпилотни катери.

Хеликоптери против лодки камикадзе

Украинските войски употребяват безпилотни катери-камикадзе (БПК), с цел да се опитат да нападат съветски цели. Например на 2 септември украински катери се пробваха да нападат Кримския мост, само че безрезултатно, и двата БПК бяха унищожени.

Министерството на защитата на Русия разказа по какъв начин се води битката с лодките камикадзе. В началото на декември беше публикувано видео с образци на съветски хеликоптери, патрулиращи във водите край крайбрежията на Крим. Съобщава се, че „ водачите, в съдействие с екипажите на военни кораби и брегови наблюдателни пунктове, търсят безпилотни катери и високоскоростни катери на ВСУ. Черноморските летци към този момент са унищожили доста цели, които са представлявали директна офанзива опасност за корабоплаването в Черно море “.

А малко по-рано, на 6 октомври, във вестника на Черноморския флот „ Знаме на Родината “ беше оповестена записка, че специфичните елементи на морската авиация, настоящи в Черно море, ръководят вертолети Ка-27 и Ми-8. Съобщава се, че „ като цяло е отработено потреблението на особено оборудвани хеликоптери за търсене на БПК и тяхното заличаване. По предписание двойка хеликоптери, или по график, или в „ заплашен интервал “ съгласно разузнаването, прави наблюдаване, наблюдаване на морето за съществуване на БПК. Ако бъдат открити, те не чакат дълго и унищожават катера със общоприети тежки картечници.

Може да се каже, че съветският флот, показан от един от родовете си войски (морската авиация), води систематична битка с съперника в морето. Като не разреши на силите, които Украйна може да разположи в морето – катери със специфични сили и безпилотни катери – да се приближат до нашите крайбрежия. Основната ударна мощ против диверсантите е Су-30СМ, а против БПК - хеликоптерите, най-вече Ка-27/29.

Как да се оправим със опасността от всеобщи удари

Сред евентуалните закани от Украйна остава рискът от масиран удар с потребление на лодки-камикадзе, само че единствено в случай че ВСУ подсигуряват, че разполагат с нужния брой оператори и канали за надзор (това е по-трудно, в сравнение с изглежда), и също по този начин работят взаимните дейности на лодките. Поради това съветският флот развива умения за битка освен с единични цели, само че и с групови офанзиви от БПК.

Касетъчните бомби също могат да бъдат много подобаващи за поразяване на високоскоростни дребни морски цели, при изискване че суббоеприпасите им експлодират, когато ударят водата или са ориентирани към лодка. Американците да вземем за пример сполучливо използваха касетъчни бомби против моторни лодки. Ако бъдат употребявани, съветският Су-30СМ би могъл да работи против надводни цели, без да се спуска и без да зависи от това дали ще бъде допустимо да се удари дребна лодка с оръдие при пикиране.

В допълнение, термовизионните прицели за картечници биха могли да прибавят успеваемост към патрулирането на Ми-8 и Ка-27. Това е належащо при пукотевица през нощта, а украинските лодки са правили опити за офанзиви даже през нощта. И най-после, хеликоптерите Ка-52, които могат да унищожават такива цели в пъти по-ефективно, могат да се употребяват като аварийно средство за работа над морето.

Опитите за удари от безпилотни катери са опасност, която към момента произтича от украинския флот. Пилотите на Военноморски сили обаче към този момент демонстрираха, че имат всички благоприятни условия да се оправят с него.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР