Изминалата 2023 г. беше интересна за капиталовите пазари. Станахме свидетели

...
Изминалата 2023 г. беше интересна за капиталовите пазари. Станахме свидетели
Коментари Харесай

Експерт: Инвеститорите допускат грешката да купуват акции, когато те са във възход и да продават при движение надолу

" Изминалата 2023 година беше забавна за финансовите пазари. Станахме очевидци на най-агресивния цикъл на повишаване на лихвените проценти от страна на централните банки в границите на една календарна година, редица развити стопански системи означиха криза, а геополитическото напрежение още веднъж беше съществена тематика ". Това разяснява за Българска телеграфна агенция Емил Янчев, CFA, портфейлен управител на Държавна фирма " Адванс Възможности в Нова Европа ", част от екипа на " Карол Капитал Мениджмънт ".

Той означи, че след мощния скептицизъм от страна на вложителите в края на 2023 година настъпи внезапна смяна в настроенията към извънредно положителни. Само за 9 седмици в края на 2023 година необятният показател Стандарт енд Пуърс 500 реализира растеж от 13,5 %, или повече от половината от годишната му рентабилност. Инфлацията - казусът, с който централните банки се заеха да се оправят, въпреки и късно регистрирана, беше туширана ", посочи Янчев. 

В " Карол Капитал Мениджмънт " считат, че през 2024 година акциите в разрастващите се пазари ще предложат по-добри благоприятни условия за вложителите от тези на американския пазар. Вече над 14 години разрастващите се пазари се показват по-слабо от американския пазар и наподобяват подценени на база на оценъчните съотношения. Виждаме максимален капацитет за растежи на пазарите в Централна и Източна Европа, където имаме и най-голяма експертиза, инвестирайки през годините посредством три от фондовете, които управляваме, изясни специалистът. 

Нашият съвет към вложителите постоянно е акциите да участват в портфейла им. Исторически видяно, акциите са активът, който потвърдено във времето носи най-висока възвращаемост - без значение от смяната в икономическия цикъл, корекциите или бичите пазари, съобщи той. По думите му при верен асортимент, т.е. браншове и компании, които имат дълготраен капацитет и стойност, това е инвестиция, която се отплаща и оказва помощ на вложителите да реализират задачите си.

Експертът подсети, че инвестицията в акции носи своя риск. 

" Пазарите се движат от правила, които са противоположни на човешкото мислене и работят изпреварващо. Те се въздействат както от действителното положение на стопанската система, по този начин и от голям брой странични събития и са мъчно предвидими. Пазарите на акции са волатилни, като корекциите се случват всяка година, а мечи пазар (спад с над 20 на сто) има един път на всеки 4-5 години. Има обаче разнообразни начини за ръководство на риска. Да влагаме уравновесено, т.е. освен в акции на една компания или в един бранш на стопанската система. Да влагаме регулярно и с по-малки суми. Важно предписание е вложителите в акции да имат дълготраен небосвод. Често използваме максимата, че вложението не е спринт, а маратон ", акцентира Емил Янчев.

Експертът уточни от практиката си, че пропуските, които вложителите повтарят най-често, се коренят в реакцията на страх/паника или в опита да се уцели " дъното на пазара ".

" Инвеститорите постоянно позволяват грешката да купуват акции, когато те са във прогресивен тренд и са покрай най-високата си цена и да продават при придвижване надолу. По този метод те заплащат висока цена за инвестицията си или пропущат опцията да се възползват от следващо придвижване нагоре на пазарите. Не би трябвало да се подхожда прочувствено към вложенията, би трябвало да имаме вяра на статистиката и историята, да бъдем дълготрайни в задачите си ", разяснява той.

По думите му индикативен образец е следната статистика: Исторически междинният спад при " мечи " пазар с криза е 34 % и продължава към 16 месеца, само че междинният следващ напредък на пазара е 169 % и продължава 63 месеца.

Експертът посочи, че новият стопански цикъл, в който се намираме, фаворизира дейното ръководство на активи с непрекъснато търсене на нови благоприятни условия, релокиране на активи и хеджиране на риска.

" Следването на показатели, особено за пасивното ръководство на финансови активи, по-трудно може да се съчетае с огромната волатилност на пазарите, затова доходността може фрапантно да намалее. Независимо дали вложителят е избрал доверително ръководство или вложения във взаимни фондове, за него е значимо да изследва ръководещото сдружение: каква е експертизата му в даден район или клас активи, дали ръководените от сдружението артикули се оправят стабилно във времето обратно, дали побеждават бенчмарка си в доходността. Инвеститорът би трябвало да се запознае в самото начало с разноските за инвестицията си - таксата за ръководство и таксите на входа, и на изхода ", разяснява Емил Янчев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР