Изминалата 2021 г. е донесла огромни ръстове на компаниите в

...
Изминалата 2021 г. е донесла огромни ръстове на компаниите в
Коментари Харесай

Транспорт: Никой не е по-голям от логистиката

Изминалата 2021 година е донесла големи растежи на фирмите в областта на спедицията и логистиката Смутните времена очевидно са били добра опция за редица български логистични компании да се наложат по-добре на пазара и да разпрострат услугите си Лидер в класацията на най-бързо растящите компании в бранш " Транспорт " е " Гъливеър "
Няма по-растяща и по-мащабна от логистиката. След цялостната обсада през 2020 година миналата 2021 година донесе. И сложна прогнозируемост на доставките и периодите. Смутните времена очевидно са били добра опция за редица български логистични компании да се наложат по-добре на пазара и да разпрострат услугите си.
Лидерът и огромните проекти
Лидер в класацията на най-бързо растящите компании в бранш " Транспорт " е " Гъливеър ", като с активността си самолетната компания е една от дребното изключения в класацията. Приходите й порастват със 780%, като от 3.1 млн. лева те се усилват на 27.8 млн. лева

Компанията е благосъстоятелност на " Еър логистик ", еднолична благосъстоятелност на Янко Иванов. Той до неотдавна беше шеф на свързаната с мажоритарния притежател на Първа капиталова банка Цеко Минев " Би Ейч еър " на туроператора Balkan Holidays.
Реклама
Името на компанията нашумя през предходната година. Брандът GullivAir стана известен, откакто беше обявено, че самолетната компания е получила позволение от американската страна за директни полети и възнамерява такива сред София и Ню Йорк. Те обаче по този начин и не стартираха макар съществуването на 3 самолета Airbus A330-200, които работят главно по чартърни полети.

Компанията планираше и да зарежда въпросните задокеански полети с такива на къси дистанции в района чрез 3 самолета ATR. Авиокомпанията стартира предходната година да лети сред София и Бургас. Появиха се и хрумвания за полети сред София и Русе, само че те не се осъществиха. Последва развиването на така наречен портфолио " Балкани ", като бяха оповестени и започнаха да се извършват полети до Скопие и Тирана (през март и април). Обявиха се и планове за Солун и Букурещ.

Междувременно стана ясно, че трите самолета ATR на компанията са спрени от придвижване. Представители на авиационния бранш тогава описаха, че аргументите за странните промени се коренят в глобите, наложени на Русия, и произхода на трите ATR-a, които са били взети на лизинг и някъде в редицата е имало подозрения за съветска диря.
Напред в класацията
Подгласникът в класацията е " КБК груп шипинг ", благосъстоятелност на Александър Евстатиев. Компанията прави активност в областта на спедицията и логистиката, като обезпечава повсеместен пакет от услуги, включващ: интернационална спедиция на цели и комплектни товари, групажни услуги, превоз с контейнери, авиоспедиция, жп превоз, вътрешен превоз, депозиране, митническо посланичество, обезпечаване и консултантство. Компанията регистрира растеж 191%, като за 2021 година има доходи 25.2 млн. лева
Реклама
На трета позиция е записаната в Костинброд " Сървиз логистик " с растеж 188% и доходи 4.5 млн. лева Създадена е от бpaтятa Уалид и Майкъл Гapби зaeднo c Koнcтaнтин Дoĸoвcĸи пpeз 2015 година Концентрира активността си в митническото посланичество и интернационалния превоз. През 2020 година отвори порти и логистична база, която разполага с открити и закрити складови площи в промишлената зона на Костинброд. Caмo нa 700 мeтpa oт xaлeтo ce нaмиpaт peлcитe нa жeлeзoпътнaтa линия Coфия - Дpaгoмaн, ĸoитo в бъдeщe мoгaт дa ocигypят интepмoдaлнa вpъзĸa.

Списъкът на мощно растящите компании в областта на логистиката продължава с сдружението " ТЕУ България ", което е на пета позиция и има растеж от 132%. Компанията е 70% благосъстоятелност на гръцкото TEU SA Group, а останалите 30% са на Весела Стойкова. Компанията има съвсем 30 млн. лева доходи за 2021 година Частната TEU SA Shipping and Forwarding е основана през 2004 година, като има офиси на Балканите и в Китай. От уеб страницата на компанията излиза наяве, че понастоящем има 3 офиса на стратегически места в Гърция - Солун, Пирея и Атина, където се консолидират товари, един офис в България - София, и един в Сямън (Китай), допускащ покритието на региона на Фуджиан.
Най-голямата по доходи
Най-големите компании по мярка на приходите също са в областта на логистиката. С най-големи доходи в листата е " Уърлд превоз оувърсийз " - WTO, еднолична благосъстоятелност на Николай Николов. Тя има 68.4 млн. лева доходи за 2021 година и растеж 97.8%. Компанията показва себе си като една от най-бързо разрастващите се логистични компании в Източна Европа със свои представителства в България, Гърция, Китай, Косово, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Словения, Тайван и Хърватия. Компанията е основана през 2001 година в София, като скоро по-късно се откриват офиси във Варна, Пловдив и Бургас.

Първоначално главният фокус е в превоза на цели контейнери по море. Шест години по-късно към портфолиото от услуги се прибавя и въздушен карго превоз и личен морски консолидационен сервиз от Азия до Източна Европа, като през днешния ден тя се показва като един от главните морски консолидатори от Азия до Черно и Адриатическо море. През 2009 година първите офиси отвън България стават факт. Открити са такива в Белград, Загреб и Копер, както и офиси в Румъния. Подписан е и контракт за извънредно посланичество с световния изпращач JAS Forwarding Worldwide.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР