Изминаха вече 18 години откакто започнаха първите дейности за опазване

...
Изминаха вече 18 години откакто започнаха първите дейности за опазване
Коментари Харесай

Направиха нова площадка за подхранване на лешояди в ПП „Врачански Балкан“

Изминаха към този момент 18 години откогато започнаха първите действия за запазване на лешоядите в територията на Природен парк „ Врачански Балкан “. През този интервал дирекция на парка, взаимно със Зелени Балкани и Фонд за дивата флора и фауна, Дружество за отбрана на хищните птици и няколко интернационалните природозащитни организации, работи по разнообразни планове за запазване и възобновяване на лешоядите.
През 2004 година в северните елементи на парка бе построена първата площадка за поддържане на белоглав лешояд и египетски лешояд. От 2009 година стартира да действа огромна адаптационна клетка за наново въвеждане в природата на белоглави лешояди в северните елементи на парка. Тук от 2010 година до 2020 година бяха освободени над 50 белоглави лешояда, като от 2015 година този тип към този момент гнезди в парка и усилва своята бройка. В интервала 2020 година - 2021 година от адаптационната клетка бяха освободени в природата и 20 черни лешояда. През 2022 година към този момент има една несъмнено гнездяща двойка черни лешояди в прилежаща на парка територия в Западна Стара планина.
Разширяването на дейностите и повишаване броя на белоглавите и черните лешояди наложи построяването на втора площадка за поддържане на лешояди. През 2020 година тя е построена по план на ДПП „ Врачански Балкан “ в източните елементи на парка. В края на 2021 година започнаха първите подхранвания на тази нова площадка, а през м. 03.2022 година тук са открити да се хранят първите белоглави и черни лешояди. На актуалния стадий площадките за поддържане имат значима роля, тъй като на тях лешоядите намират безвредна храна и по този начин се понижават случаите на отравяне, тук се хранят и други предпазени типове птици- скален орел, елементарен мишелов, гарван и други
Изградената нова площадка за поддържане в Политическа партия „ Врачански Балкан “ има значимо значение за подкрепяне на белоглавите и черните лешояди при гнездене в източните елементи на парка и Искърския пролом.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР