Изминаха повече от два месеца, откакто България бе поставена в

...
Изминаха повече от два месеца, откакто България бе поставена в
Коментари Харесай

10 дестинации, които да посетите след пандемията

Изминаха повече от два месеца, откогато България бе сложена в изключително състояние поради пандемията. Втора седмица обаче живеем съвсем естествен живот, възбраните падат една след друга.

Температурите се покачват и към този момент на всички ни мирише на море, само че къде ще почиваме това лято? Предплатени ваканции, огромни проекти за топлите месеци и най-после – лека пречка. Къде са местата, които са подготвени да одобряват туристи през лято 2020 година и за какво би трябвало да ги изберем.

1. Австралия

Един континент, надалеч от България, само че пък за какво да не отидем на място, където хората съумяха много незабавно да се оправят с Ковид-19. Австралия е земя на впечатляващи контрасти и спиращи дъха хубости. Коралови рифове, вечнозелени гори, червени пустини, големи национални паркове с най-разнообразни и неповторими растителни и скотски типове, градове с архитектурни забележителности и несравним дух – Австралия има с какво да очарова всеки екскурзиант.

2. Гърция

Днешна Гърция е една неповторима симбиоза сред антична митология, философия, история и изкуство. Не единствено красивата архитектура притегля стотици хиляди туристи годишно към страната, въпреки и тя никога да не е за занемаряване. Топлото слънце и гостоприемният народ трансформират средиземноморската страна в мечтана дестинация и това лято.

3. Мароко

Мароко притегля фенове на приключенията, културния и кулинарния туризъм. Той е желана дестинация както от двойки, по този начин и от другарски компании. Но какво може да забележим там? Едно от местата, които би трябвало да посетите, щом пристигнете в Мароко е Маракеш. Най-точното определение, което бих могла да дам за Маракеш, е автентичен микс от ухания, подправки, арабска екзотика, беднотия, хубост, стъклени лампи, забулени хора и килими в ярки цветове, магарета и камили. Това е едно от тези места, които те омагьосват и въвличат в приказка от „ Хиляда и една нощ “. Изведнъж се върнах в света на приказките. А вие?

4. Малта

Малта наподобява като извадена от приказките. Малък остров, а отвред блика хубост, история и забележителности по картата му. През 2018 година Валета става публична европейска столица на културата. И въпреки в града да живеят едвам 6 000 души, там бяха показани към 600 културни събития. Богатият лист от изложения, танцови спектакли, литературни четения и всевъзможни събития се трансформира в още една от доста притегателни на острова за туристите. Едни от най-чистите и живописни плажове в Европа ни чакат единствено на някакви си 2 часа полет, с цел да се потопим в синьото им благополучие. Малта е идеалната дестинация да наваксаме с витамин D. Мисля, че това е моето местенце за тази година.

5. Кипър

Кипър е божествено място, където ще откриете следи от храмове на древногръцки богове, християнски църкви и мюсюлмански светини. Но островът е прочут още като “Островът на любовта ”. На всяка крачка се натъквате на руини, естествени забележителности или храмове свързани с това велико човешко възприятие – любовта. Невъзможно е да видите цялата хубост на острова наведнъж. Според мен за към 10 дни може да се откъснете от нормалния си темп на живот и да се насладите на романтиката и любовта на този дребен остров.

6. Малдиви

За мен това място е малко тривиално. В днешно време се нагледахме на доста известни персони, които посетиха островната страна. Разгледала съм доста фотоси от разнообразни красиви местенца там. За страдание Малдиви малко би трябвало да изчака, тъй като най-подходящото време да посетим този остров е сред ноември и април. Курортите на Малдивските острови се стремят да привлекат туристи, обещавайки им „ последното останало райско кътче на земята “.

Ако си представяте почивка на Малдивите на непорочен, спокоен тропически остров с полюшващи се палмови дръвчета, чисто бели плажове и брилянтни тюркоазени лагуни, то Малдивските острови сигурно няма да ви разочароват. Групата от 1190 коралови острова е съществена дестинация за практикуващите леководолазно гмуркане, които идват тук поради приказните рифове и изобилието от подводен морски живот. Това място не е уместно за туристи с стеснен бюджет или фенове антрополози, които желаят да пътуват сами и да живеят като локалното население.

7. Кабо Верде

Още през юни може да посетите островната страна, а там ви чакат незабравими гледки. Типичният за Кабо Верде живот може да се види най-добре на пъстрите локални пазари. Най-впечатляващи са пазарите в столицата Прая. Всеки ден там от ранни зори до късна вечер се продават плодове и зеленчуци, насъбрани на големи купове, както и огромни количества риба. Дрехи, обувки, домашен уреди и украшения също се оферират в обилие. Многобройни открити кухни популяризират апетитни аромати.

За феновете на спорта също има разнородни благоприятни условия. Планинската земя на западните острови предлага на планинарите забавни направления. Много желано е изкачването на Фогу, което продължава към шест часа и възнаграждава с прелестна гледка. Източните острови – и най-много Буа Вища, разполагат и притеглят с прелестни плажове. Гордост за Кабо Верде е, че от 2009 година има обект от листата със международно културно завещание на ЮНЕСКО. Това е историческият център на Рибейра Гранде – град, който се намира на остров Санту Антау.

8. Индонезия

Индонезия е земя на крайности. При нашето посещаване можем да забележим лазурни плажове с бели пясъци, вулкани, тучна тъмнозелена гора, високи небостъргачи, красиви подводни гледки – въобще Индонезия е райското кътче на Земята. Там може да забележим вулкан, бълващ сини пламъци, най-ниските хора и още куп забавни забележителности.

9. Тайланд

Неустоима композиция от спираща дъха естествена хубост, вдъхновяващи храмове, известна гостоприемност, отлична кухня и руини от приказни антични кралства. Времето няма да ви стигне да се насладите на божествените му плажове и живописни острови, на многочислените културни забележителности и на контакта с локалната просвета, само че даже няколко дни престой ще оставят незаличима диря от наслаждение в душата ви. Да надалеч е, само че пътуването си заслужава.

10. Малайзия

Не на последно място слагам Малайзия – за мен това място е черешката на тортата. Първо поради времето, макар че интервалът септември – март е най-активен откъм превалявания. Забележителностите, които би трябвало да посетим, са островите на Перхентиан, Куала Лумпур и Пенанг – места, които мъчно се изговарят, само че си заслужава да се видят. Един ден може би оттова ще кача фотография в обществените медии.

Месец май ще е месецът на размисъл – къде и по кое време да се откъснем от България за малко. Тези оферти за една екзотична отмора ще трансформират мисленето ви за тези места. Нека Ковид-19 не пречупва нашето предпочитание за пътешествия и трупане на доста хубави моменти.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР