Изминаха 100 години от разделението на българите. Явно е, че

...
Изминаха 100 години от разделението на българите. Явно е, че
Коментари Харесай

Акад. Стефан Воденичаров: България може да излезе от бедността, ако държавността се възстанови


Изминаха 100 години от разделянето на българите. Явно е, че предишното не може да ни събере. Дано, в случай че седнем всички да мислим за общото ни бъдеще, това да ни сплоти.

Нуждаем се от единство в този изменящ се свят на натегнатост, недружелюбие и изменящи се технологии. Целият свят ври и кипи. Ако ние не сме единни, България няма да бъде сполучлива. Тя може да бъде сполучлива единствено, в случай че всички начертаем едни дълготрайни стратегии, които да бъдат признати от по-широка част от нашето общество, основно от ръководещите и нашите политици. Защото България върви от избори на избори и никой не мисли за след 10-15 години. Вижте проблемите, свързани с демографията, опазването на здравето, образованието. Всички промени в тях се виждат след 15-20 години. В България всеки идва и споделя това не беше по този начин, вършим нещо и след няколко години още веднъж се вършат промени. Повече не можем да продължаваме по този начин.

Част съм от сдружението „ Инициатива Единение “, което създаде едни материали за национални цели, а преди към един месец изготвихме и един материал за краткосрочни цели през идващите 2 години. Тръгнахме из страната, тъй като общуването с всички българи е доста значимо. Първо да чуят за тези хрумвания и второ да се чуе и тяхното мнение. Единението би трябвало да тръгне в посоката България да излезе от това положение на беднотия. Това е първото нещо, което може да ни единни, тъй като то тежи на всички. Тази беднотия може да бъде преодоляна единствено, в случай че се възвърне индустриалният живот на България. Стопанският живот стане естествен, не се пречи на хората, които желаят да развиват своите хрумвания, да развият своето произвеждане и създадем по този начин, че младежите да усещат, че тази страна е добра за живеене и в нея те получават почтено възнаграждение. Това са стъпките, които би трябвало да се създадат.

За да се случи всичко това са нужни и още дейности. От сдружението считаме, че първото нещо, което би трябвало де се направи, е да се реорганизира административното ръководство на България, което не е положително сега. Голяма част от хората, които са свързани с администрирането тежат. Има доста нормативни актове и документи, които пречат на развиването. Въпросът с електронното ръководство в цялостния тип, в който вашето ЕГН би трябвало да бъде шофьорска брошура, здравна брошура, документа ви за благосъстоятелност. Тази концепция обаче очевидно не се харесва на някои политици, тъй като по този метод тези имагинерни гласоподаватели ще бъдат пресети. Второ - ръководството на държавните предприятия не би трябвало да зависи от хората, които ръководят. На тяхно място би трябвало да бъдат хора, които схващат от ръководство, от бизнес. Трябва да се преразгледа и цялата здравна система, която е неорганизирана и за нейното действие единствено се наливат пари в нея. Същото нещо се прави и в просветителната система. Явно ще се наложи да се употребяват някои непопулярни ограничения, само че в случай че всички решим да сложим основата на една добра страна би трябвало да го създадем.

А по какъв начин ще преборим бедността и в какъв интервал от време ли? Това е допустимо да се случи в границите на 3-4 години, само че единствено в случай че се възвърне държавността на всички места, в случай че се избегнат въпросите с корупцията и с политическото въздействие на обособени партии. Вярвам, че това може да се случи и всички дружно би трябвало да излезем от бедността. Нещата ще се случат и в случай че има ред и всеки носи отговорност за постъпките си, тъй като сега има безотговорност, която води до това положение. За тази цел ни трябват добре работеща полиция и правосъдна система. И тогава, повярвайте ми доста неща ще се оправят. /БГНЕС

--------

Акад. Стефан Воденичаров, шеф на Института по металолеене и някогашен ръководител на Българска академия на науките. Неговият разбор е изработен особено за Агенция БГНЕС.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР