Измина година на бурни събития, драматични бих казал, които ускориха

...
Измина година на бурни събития, драматични бих казал, които ускориха
Коментари Харесай

Радев: Президентската институция е последна бариера срещу беззаконието и лобизма

" Измина година на бурни събития, трагични бих споделил, които форсираха хода на публично политическите промени у нас. В тази турбулентна година президентската институция продължи да отстоява държавността и ползите на българите. Да бъде коректив и последна преграда против беззаконието и лобизма. Да задава дневен ред по значими тематики, да сплотява към значими дела, да работи за модернизацията на България и да отстоява ползите на българите зад граница ".

Това сподели президентът Румен Радев на конференция във връзка четвъртата годишнина от встъпването си в служба.



Държавният глава напомни, че още при започване на предходната година е снел доверието от държавното управление.

„ Това бе акт на политическа отговорност против острата рецесия в ръководството, корупцията и разхищенията, разпада на държавността и проведеното настъпване против гражданските свободи. Изригналите половин година по-късно митинги потвърдиха правотата на претекстовете ми за снемане на това доверие “, сподели Румен Радев.

„ Президентската институция не се скри зад институционалния комфорт, а още веднъж бе на висотата на упованията на българското общество и поддържа справедливите претенции на протестиращите с наличие и гледище на оставки. Институцията ни бе стожерът, който не позволи гласът на българите и техните претенции да бъдат удавени в разразилата се пропагандна акция на властта “, сподели още президентът.

„ Още при започване на рецесията настоях за баланс сред здравни, стопански и обществени ограничения. Отправих още първоначално апел да бъде разгърната всеобща акция с ясна методика за гратис тестване на популацията по избрани таргетирани групи. Призовах да се обособят специфични лечебни заведения за лекуване на ковид, с цел да може хилядите българи с други остри здравословни проблеми да имат достъп до лекуване “, напомни Румен Радев.

По отношение на рецесията с ковид Радев съобщи, че президентската институция е била онази, която е заемала рационални позиции и е запазила гласът на разсъдъка в обстановка на изкуствено втълпяване на суматоха.

По думите му загърбването на значими оферти, неналичието на навременни и съответни ограничения са довели до съществени последици в здравно, обществено и икономическо отношение.

„ И през миналата година отстояването на върховенството на правото и отбраната на държавността бяха измежду водещите цели в работата ми. Въпреки отхвърлянето на пет от седемте вета, които постанових, мощната социална реакция удостовери правотата на моите решения. Нещо повече – наложеното несъгласие върху Закона за изключителното състояние откри отзив и зад граница. Независими медии го дадоха за образец за отстояване за правилата на свободата на словото и демокрацията. Твърдият курс в отбрана на конституционализма и сезирането на Конституционен съд за краткотрайната комисия в Народно събрание разколеба вносителите на плана за нова Конституция и той небрежно завърши още по-жалко, в сравнение с бе стартирал “, сподели Радев.

„ Президентството активизира мощен експертен потенциал. Разработи и предложи съответни планове в проекта за възобновяване и резистентност на Република България за да се преодолеят избрани дефицити в проекта, препоръчан от държавното управление. Да се върви към действителни промени посредством просвета и нововъведения. Към рационализация на страната посредством високи технологии и инвестиция в човешки капитал. Очаквам от държавното управление с ясни критерии да изясни пред обществото кои планове действително ще бъдат препоръчани. Очаквам тези пет плана, които предложихме в оказания период, да получат отговор одобряват ли се, или в случай че се отхвърлят – с какви претекстове. Мога да подсигурявам, че тези пет плана имат значимо значение за редица сериозни области за България – обучение, енергетика, опазване на здравето “, сподели президентът.

Важен план е Националният център за надзор и ръководство. По думите на Радев той ще разреши дейно наблюдаване на всички водни запаси, пожари, предварителна защита на бедствия и произшествия и наблюдаване в действително време върху цялата територия на страната. Наблюдение на замърсяването върху цялата територия на страната, а освен там, където има станции.

" Спекулации със дотации в селското стопанство значително ще бъдат изкоренени. Наблюдение за нелегално сеч и нелегално строителство в предпазени територии ", добави Радев.

По отношение на извършените съвещания по отношение на идните парламентарни избори ясно са се обрисували систематичните проблеми на българските избори и от това по какъв начин ръководещите ще ги решат зависи дали ще имаме безвредни, почтени и налични за всички български жители избори, уточни президентът.

Румен Радев даде доклад и за акцията „ Българската Коледа “, както и за постигнатото в региона на защитата. Той чака в най-скоро време да подпишем със Съединени американски щати междудържавно съглашение за научно-техническо съдействие, което „ да отвори вратата “ за вложения в региона на високите технологии.

Румен Радев даде доклад и за свършената работа от вицепрезидента Илияна Йотова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР