Измина една седмица от провеждането на консултациите между президента Радев

...
Измина една седмица от провеждането на консултациите между президента Радев
Коментари Харесай

Политиката на фокус: В търсенето на формула за правителство

Измина една седмица от провеждането на консултациите сред президента Радев и политическите сили в 49-ото Народно заседание. По време на срещите главният апел на партиите към президента бе да им бъде обещано време, с цел да може Народното събрание да одобри бюджет, да прегледа законите по ПВУ, да извърши правосъдната промяна. Изглежда, че президентът се вслуша в апелите и не връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС. Той остави политическите сили да работят, само че какво тъкмо съумяха да свършат?

Седем дни по-късно нито един от упоменатите горе законопроекти не бе вкаран за разглеждане в пленарна зала. Всъщност народните представители цели три дни се опитваха да основат Правилник за активността и организацията на Народно събрание. И в случай че въпреки всичко го направиха, то към момента не са съставили комисии. По време на разискванията в зала те разменяха между тях повече обидни квалификации, а на няколко пъти се стигаше и до закани за физически разпра. Така в края на седмицата се оказа, че в Народно събрание бяха наложени повече санкции, в сравнение с бяха гласувани закони.

Въпреки това обаче в Народно събрание се случиха някои основни събития. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ организираха своята първа лидерска среща. Те се срещнаха във вторник в зала " Запад " по покана на първата политическа мощ. На нея Борисов още веднъж съобщи, че държавно управление би трябвало да има и то би трябвало да бъде формирано сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Бившият министър председател настоя и по тази причина ПП-ДБ да показват проектокабинет, с цел да може от ГЕРБ-СДС да знаят по какъв начин да действат с първия мандат.

Втората политическа мощ обаче настоя първо да има диалог за политики. Асен Василев предложи да бъде формирана управническа стратегия, която да покаже какво би трябвало да свърши едно постоянно държавно управление, в случай че такова бъде формирано.

Така в сряда двете партии се срещнаха в " Огледална зала " на Народно събрание и до момента в който от ГЕРБ-СДС бяха изпратили цялостна делегация, то от ПП-ДБ присъстваше единствено акад. Николай Денков. След срещата той съобщи, че ПП-ДБ ще изработят 18-месечна управническа стратегия, която да трасира политиките, по които да се управлява едно постоянно държавно управление, а от ГЕРБ-СДС сложиха ултиматум –поискаха да им бъде показан проектокабинет до неделя.

Ден по-късно първите две сили трябваше да проведат срещи по браншове. Най-важната бе тази, обвързвана с бюджета. Двете партии пожелаха да беседват с Министерството на финансите, с цел да могат да обсъдят параметрите на държавното салдо. От Финансовото министерство се съгласиха на такава, само че отрасловият министър Росица Велкова се оказа, че не може да вземе присъединяване. Още същият ден намира се организира, а след нея Асен Василев съобщи, че Народното събрание ще отхвърли в зала проектобюджета на служебния кабинет и ще чака от Министерски съвет да преработи параметрите, тъй че да бъде заложен трипроцентов недостиг. Василев увери, че подобен може да бъде реализиран, без да бъде променяна данъчната политика и без да бъдат намалявани обществените разноски. Теменужка Петкова обаче разяснява, че заложеният 6,4%-ов недостиг и спадът на Брутният вътрешен продукт до 1,8% в действителност отразяват действителното финансово положение на страната.

Именно след тази среща пролича разминаването на партиите по този въпрос.

В последния работен ден обаче служебното държавно управление утвърди бюджета, без да прави промени по параметрите, а това докара до рецензии от страна на партиите. Според Гълъб Донев това по какъв начин ще бъде понижен дефицитът на страната ще бъде решено от депутатите. Това докара до нови разнопосочни сигнали от партиите, а консенсусът, който ден по-рано ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ бяха постигнали, се пропука.

Появи се и първият всекидневен лист с имена за министри от ПП-ДБ. От " Продължаваме промяната "  акад. Денков е посочен за претендент за министър-председател, Кирил Петков е спряган за вицепремиер с ресори " Шенген "  и " Служби “, Асен Василев още веднъж заема поста на финансов министър, а Даниел Лорер е апетитен за министър на външните работи. От " Демократчна България " Атанас Атанасов е спряган за министър на вътрешните работи. Владислав Панев от " Зелените " за министър на екологията. Драгомир Заков е апетитен за министър на защитата, а Радомир Рибарски и Васил Пандов -  за министър на енергетиката и министър на опазването на здравето.

От ГЕРБ-СДС реагираха остро на появилата се информация. Бойко Борисов съобщи, че водачите на Политическа партия би трябвало да се оттеглен от министерските постове, тъй като само по този начин може да има държавно управление. Появиха се и първите признаци за опция за диалог с останалите партии, а реакцията на ПП-ДБ не закъсня, като те завиха, че до вторник всички спрягани имена са единствено клюки.

Така първите две политически сили започнаха да показват разлики. Очаква се скоро президентът да връчи първия мандат, а депутатите не са почнали да преглеждат нито един от значимите за страната закони.

Темата за бюджета остава водеща, а настройките на партиите по въпроса са разнопосочни. ГЕРБ-СДС считат, че той не би трябвало да бъде връщан, а постоянно държавно управление би трябвало да сформира подобен, а ПП-ДБ са с настройката, че могат с няколко корекции да доближат недостиг от 3%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР