Измерването на БВП на глава от населението е обичаен показател

...
Измерването на БВП на глава от населението е обичаен показател
Коментари Харесай

Най-богатите държави в света според БВП на глава от населението. Номер 1 е една от най-малките страни в ЕС

Измерването на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е нормален индикатор за благосъстоянието на една страна. Според последните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ) за Брутният вътрешен продукт на глава от популацията за 2023 година една от най-малките страни териториално в Европейски Съюз заема първото място в тази ранглиста.

Това е Люксембург. Населението на страната е едвам 634 000 души, а Брутният вътрешен продукт на глава от популацията доближава близо 130 000 $. По-рано страната беше известна с производството на стомана, а в този момент може да се похвали със сериозен бранш на финансовите услуги, който дава отговор за по-голямата част от нейната икономическа продукция.

Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Люксембург е съвсем 415 пъти по-голям от Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на най-бедната страна в света - това е Бурунди с Брутният вътрешен продукт от 303 $ на глава от популацията, съгласно данните, оповестени във Visual Capitalist.

Ако би трябвало да вършим съпоставяне с България, то излиза, че Брутният вътрешен продукт на Люксембург е 10 пъти по-голям от този у нас. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в България, съгласно данните на МВФ е 13 221 $. Точно след страната си се подреждат страни като Туркменистан, Казахстан, с които нямаме огромни разлики по тези индикатори. Преди страната ни са Китай, Аржентина и Коста Рика.

Първите 10
Страна БВП на глава от популацията в долари Люксембург 128 820 Ирландия 106 998 Щвейцария 94 835 Катар 89 417 Норвегия 88 749 Сингапур 84 501
Съединени американски щати
78 422 Исландия 77 961
Австралия
68 024

Ирландия е втората най-богата страна в света на база Брутният вътрешен продукт на глава от популацията със 107 000 $, следвана от Швейцария с близо 94 000 $. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията на Ирландия означи доста нарастване през последните години. За това е виновна удобната бизнеса среда, ниските ставки на корпоративния налог и високообразованата работна мощ, която притегля директни задгранични вложения.

Впечатление прави, че множеството от най-богатите страни се намират в Европа и Северна Америка (двата най-богати континента), с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията надлежно от 34 500 $ и 59 000 $.

Най-бедните страни в света по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията се намират в Африка.

В дъното на класацията са още Сиера Леоне, Малдиви и други.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР