Измененията на климата са причина за катаклизмите и аномалиите от

...
Измененията на климата са причина за катаклизмите и аномалиите от
Коментари Харесай

В Израел се намира третата по големина в света слънчева електроцентрала



Измененията на климата са причина за катаклизмите и аномалиите от последните години - пожари, наводнения в едни региони, убийствена суша в други, трайното стопляне води до топенто на ледници. Климатичните проблеми са все по-тревожни, а държавните управления търсят решения.  В Израел от години работят по тези въпроси. Имат Институт по пустинно земеделие, който би трябвало да се оправя със сушата изхранването на популацията.

Но новият пилотен план е за опазване на съществуващите водоеми и дружно с това площта им да бъде употребена за рандеман на сила.

В Израел се намира третата по величина в света слънчева електроцентрала . Нейните панели са разположение в пустинята Негев и тя дава 10% от електрическата енергия на еврейската страна. Но мини-слънчевите електроцентрали са най-новото откритие. Те са ситуирани в Йорданската котловина върху съществуващи язовири, мелиоративни водоеми и дребни езера. На откриването на една от тях присъствахме. От високото се виждаше дребна част от езерото. Над останалата му част плуваха сходни на огледала квадратни панели. И върху насипите и бетонните насипи също бяха конфигурирани уреди за превръщането на слънчевата сила в електрическа. 

" Монтажът на слънчеви акумулатори върху съществувщи водоеми е най-ефективното и бързо решение за основаване на нови слънчеви площи, без да се протяга ръка на селскостопанскат аземя. От една страна по този начин се редуцира изпарението на вода, а от друга се оползотворява площта над водната повърхнина. Общата мощ от слънчеви панели над всички водоеми в региона е към 1000 мегавата, които могат да се включват сезонно. Важно е да се знае, че в никакъв случай панелите не покриват цялата водна повърхнина . От една четвърт до една трета остава постоянно свободна. Това е належащо за опазването на екосистемите. Изградихме специфични хангари за запазването им през студените месеци. Тогава езерата служат за дом на прелитащите птици отЕвропа. За да се оправим с предизвикването за генериране на електрическа енергия във водна среда, влагаме повече, в сравнение с в елементарна система. Всички кабели са с двойна изолираност и всички панели са с двоен стъклопакет. Създали сме и система за преобразователи на напрежението. Оборудването ни е минимум на 70 см над водата и може да устои на талази, вслучай на стихия. Тъй като още няма евтини и надеждни технологии за опазване на силата, съвсем всичкия получен ток от слънцето влиза непосредствено в локалната елекропреносна мрежа и се изразходва . Това намалява цената на локалното електричество и се отразява върху крайната цена на селскостопанската продукция, сподели Тамар Шувал, от ръководството за природата и парковете на Израел.

 Слънчева електроцентрала в Израел Снимка: Феня Декало

В България най-стария прочут метод за добиване на сила от природата е построяването на ВЕЦ-ове. В Израел обаче няма толкоз високи планин иили бързи потоци. Затова са разкрили собствен метод за оползотворяване на височините към съществуващите руини от крепости, останали от кръстоносците. Обикновено те са били строени на най-високото място в даден регион и е било наложително в близост да има река, която да служи като естествено затруднение против възможни нашественици. За новия тип електро-съоръжение описа инженер Форсан Дагеш, един от ръководителите на плана.

" Наричат замъка Йорданска звезда - Белвюили Кокет. Наистина е един от най-красивите, относително непокътнати, средновековни крепости. Още по време на кръстоносците на върха са създали изкуствено сладководно  езеро и неестествен водопад, който пада в пещера от 500метра. Само че преди време този „ водопад " го е имало единствено през зимата, когато тук падат мощни дъждове. Сега под скалите на пещерата сме сложили турбина . Създадохме и водохранилище в подножието на хълма. Там събираме паднала денем вода . С помпа я връщаме в горното езеро през нощта. Става въпрос за към 3 милиона кубически метра. Изпомпването трае 13часа, а турбините създават електрическа енергия – 10 часа. Подобно оборудване към този момент сме построили край различен кръстоносен палат в планината Гилбоа. Има една специфичност. Не е належащо нашите уреди да работят непрестанно. Когато има пиково търсене на сила от електрическата компания се обръщат към нас и в границите на 90 секунди можем дапуснем водата и да задвижим турбините. Иначе можем да произвеждаме сила за локални потребности ".
Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР