Изменението на климата и преминаването към по-чиста енергия тласкат Югоизточна Азия най-накрая да започне да споделя енергия

...
Неотложността за държавите от Югоизточна Азия да преминат към чиста
Коментари Харесай

Неотложността за държавите от Югоизточна Азия да преминат към чиста енергия за борба с изменението на климата е нова живот в 20-годишен план за региона за споделяне на власт

От ANIRUDDHA GHOSAL Associated Press и VICTORIA MILKO Associated Press 27 септември 2023 г., 12:45 ч. Бали, Индонезия миналия месец, за да проучи 18 потенциални места, където трансгранично предаване могат да се настроят линии.

Тези връзки биха могли в крайна сметка да генерират енергия, приблизително еквивалентна на това, което 33 атомни електроцентрали биха произвели за една година. Те са икономически и технически осъществими и сега се поддържат от регионалните правителства, каза Бени Суряди, енергиен експерт в Центъра за енергия на АСЕАН в Джакарта, Индонезия.

The Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия или АСЕАН е политическо и икономическо събиране на 10 държави в обширен регион, от малкия Бруней и Сингапур до контролирания от военните Мианмар и бързо развиващата се икономическа мощ Виетнам.

Експерти описват вноса от Сингапур на генерирана от водноелектрически централи енергия от Лаос чрез преноси през Тайланд и Малайзия като проект за „пътеводител“, отбелязвайки първия път, когато четири държави в региона са се съгласили да търгуват с електроенергия.

Трансграничните покупки на електроенергия представляват само 2,7% от капацитета на региона през 2017 г., според Global Interconnection Journal. Но те бяха между две държави, като Тайланд и Лаос. Сега все повече страни гледат на споделянето на мощността като на начин да отучат икономиките си от въглища и други изкопаеми горива. Виетнам би искал регионална мрежа, за да може да продава чиста енергия, като например от офшорна вятърна енергия, на своите съседи, докато малайзийската провинция Саравак се стреми да продаде водноелектрическата си енергия на съседна Индонезия.

Планът за регионална мрежа между 10-те членове на Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия беше замислен преди две десетилетия, но напредъкът беше спрян от различни проблеми, включително технически бариери и политическо недоверие.

Регионът вече осъзнава, че трябва да се движи по-бързо. Изменението на климата може да намали икономическия потенциал на региона с повече от една трета до средата на века, според доклад, представен на конференцията на ООН за климата през 2021 г. в Глазгоу, Шотландия. Търсенето на електричество нараства и правителствата осъзнаха, че преходът от изкопаеми горива изисква взаимосвързана мрежа, каза Суриад. страна“, каза той.

В миналото страните в региона бяха фокусирани повече върху енергийната сигурност, разчитайки силно на изкопаемите горива и често изграждайки повече капацитет, отколкото необходими. Но разходите за възобновяема енергия спадат, което прави водноелектрическата, слънчевата и вятърната енергия по-достъпни. И всички страни от АСЕАН с изключение на Филипините са обещали да спрат добавянето на въглерод към атмосферата до 2050 г.

Така че аргументите в полза на взаимосвързана мрежа изглежда преобладават .

Малък Лаос без излаз на море, с население от само 7 милиона души, е построил повече от 50 язовира през последните 15 години, разчитайки на статута си на „ батерия на Югоизточна Азия“, за да печели от продажби на електроенергия за Тайланд, Виетнам и Китай.

Все още има излишък от енергия, който трябва да продаде на други в региона.

Сингапур — малък град-държава от 6 милиона без почти никакви природни ресурси — трябва да внася чиста енергия, за да постигне целите си за възобновяема енергия.

Регионалните мрежи могат да помогнат за преодоляване на празнините между мястото, където е необходима енергия и мястото, където тя може да бъде генерирана, помагайки на страните да се приспособят към външни шокове като големи скокове в цените на петрола. Те също така могат да помогнат за намаляване на разходите: през 2021 г., например, Европа е спестила 36 милиарда долара чрез търговия със сила, изчислиха европейските регулатори.

Взаимосвързаните мрежи могат също така да доставят надеждно електричество на общности в отдалечени региони като Западен Калимантан, на остров Борнео. Живот, прекъснат от постоянни прекъсвания на тока, които принудиха магазините да затворят и хората да използват дизелови генератори, беше норма, докато дълъг 170 километра (105 мили) трансграничен електропровод, идващ от съседната малайзийска провинция Саравак, промени това през 2016 г.

„Това е лесен начин да го направите... защото е правено другаде и ползите са очевидни“, каза Рена Кувахата, енергиен анализатор в Paris базирана Международна енергийна агенция.

Но проблемите остават.

Една от основните политики на АСЕАН е ненамеса, което означава, че членовете са склонни да избягват съвместни проекти. Вътрешните енергийни приоритети понякога са в противоречие с потенциалните ползи от взаимосвързаната мрежа. Надхила Шани, друг експерт в Центъра за енергетика на АСЕАН, каза, че това създава „дилема“ за страните: те биха могли да продават чиста енергия на съседите си, за да може регионът да се откаже от изкопаемите горива, или биха могли да използват тези ресурси за посрещане на собствения си климат цели.

Малайзия получава само 1% от електроенергията си годишно от чисти източници. Той забрани износа на възобновяеми енергийни източници през 2021 г., за да се опита да развие местна индустрия за чиста енергия. Тази забрана беше отменена тази година, но индонезийската забрана за износ на чиста енергия, наложена миналата година, остава в сила.

Липсата на регулаторна рамка в региона за такива неща като инсталирането на подводните захранващи кабели е друг препъникамък.

Не всички технически проблеми са отстранени. Напреженията, използвани от всяка страна, могат да варират, както и капацитетът на техните мрежи. Дори държави, чиито мрежи обхващат граници, като Тайланд, трябва да ги модернизират, каза в интервю Харалд Линк, собственик на B.Grimm Power и президент на Тайландската асоциация на частните производители на електроенергия.

Прогнозите за това къде ще е необходима мощност трябва да бъдат включени в плановете, например, за енергоемки центрове за данни.

„Имате нужда от огромно количество електричество — и те го искат екологично. И откъде го взимаш? За някои държави е по-трудно да станат зелени,” каза Линк.

Разходите са високи: необходими са най-малко около 280 милиарда долара инвестиции в енергийния сектор , според Центъра за енергетика на АСЕАН.

Участието на Китай в изграждането на голяма част от енергийната инфраструктура в региона чрез своята инициатива „Един пояс, един път“ също може да бъде проблем. През 2021 г. Лаос, под натиск от растящите си дългове, предостави 25-годишна концесия за управление на своята електрическа мрежа на компания, притежавана от мажоритарен китаец.

Но въпреки периодичното напрежение между Китай и някои от неговите съседи относно териториални спорове и други въпроси, като цяло Пекин и АСЕАН работят въз основа на „взаимни интереси и ползи “, каза Надхила Шани, друг експерт в Центъра за енергия на АСЕАН.

Като се има предвид колко скъпо е изграждането на електрически мрежи, частното финансиране, необходимо за изграждането им, може да повлияе на това как и къде се изграждат проектите, каза Шани. Все пак, каза тя, националните приоритети играят по-голяма роля от китайските инвестиции за това как се пренася електроенергията.

„Ние сме на добро място в АСЕАН за такъв вид сътрудничество по отношение на търговията и постигнахме общо разбиране“, каза тя.

___

Милко съобщи от Нуса Дуа, Индонезия. Jintamas Saksornchai в Банкок, Тайланд, и Eileen Ng в Куала Лумпур, Малайзия, допринесоха за този доклад.

___

Associated Press климатът и екологичното покритие получават подкрепа от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната инициатива на AP тук. AP е единствено отговорен за цялото съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР