Измама за над 100 хиляди лева с евросредства за подпомагане

...
Измама за над 100 хиляди лева с евросредства за подпомагане
Коментари Харесай

В селата Камен и Жельо войвода коментират злоупотребите с евросредства

Измама за над 100 хиляди лв. с евросредства за подкрепяне на земеделието е предотвратена при профилирана интервенция на полицията в Сливен взаимно с Държавен фонд „ Земеделие “. Проверени са 13 регистрирани животновъдни обекта в общините Сливен, Тунджа и Гурково.. В 12 от тестваните обекти не е имало живи животни.Проверката е посочила, че на някои от декларираните адреси няма здания за развъждането на животни. Други пък са били негодни за тази цел.  В един от обектите са открити непоставени ушни марки на дребни и едри преживни животни, които са декларирани и декларирани за подкрепяне по директни заплащания през стопанската 2021 година. 



Кореспондентът на БНР в Сливен Стоян Радев посети селата Камен и Жельо челник, където се допуска, че са открити нарушаванията и описа в предаването " Хоризонт за вас ":

В село Камен сутринта пред кметството сварвам събрали се хора, най-вече старци, които си получаваха храната от обществения патронаж. Коментират какво са чули по случая с фермата, в която няма добитък, познават ли притежателя, който бе задържан, къде живее и с какво още се занимава.  

В кметството ме посреща кмета Николай Панайотов. Той също ме осведоми към случая с инспекцията.  

" Беше наш гражданин Кольо Лазаров, в този момент живее в Жельо челник. Каквото дочуем в профил. Явно е написал някъде в разнообразни парцели много животни, мисля че крави ".

Отивам и до една от посочените ми къщи набедена за плантация. Там от дълго време не живее никой. Съседът Калин ми споделя историята на жителите и инспекцията:  

" Много не разискваха защо става въпрос, тъй като беше първоначално процесът. Като комшии ни извикаха единствено да кажем по какъв начин се е правила акцията. Изглежда, че има някакви разкрития ".



От село Камен поемам към прилежащото село Жельо челник. Кметът на селото Стоян Генов ми изясни, че задържаният Кольо Димитров неотдавна живее в селото:  

" Преди 5-6 месеца се нанесе тук, няма тук негови животни, той пристигна от Камен ".

По-късно кметът Генов, ме заведе при Кольо Димитров. Питам Кольо за неговата версия по случая:

" Дойдоха ми на инспекции, търсят обекта. Показах им обекта, търсят овце, има си овце - маркирани, само че бяха на паша, а не в обекта. Това е цялата работа. Да, арестуваха ме за 24 часа. Подписах доста документи, не знам защо съм подписал. А и овцете се водят на жена ми, не на мен, те са нейни ".

Кольо ми сподели още, че овцете ги е нямало, тъй като са били в село Тополчане. Сега половината били в Камен, но отново не били денем във фермата, тъй като ги пасяла жена. Има или няма животни занапред ще излиза наяве. В момента вървят досъдебни производства, само че съгласно прокуратурата, в случай че бъде потвърдена виновност, то злоупотребилите с европейски средства, в случай че са физически лица ги чака отнемане от независимост до 3 години, а в случай че са юридически - от 1 до 6 години и санкция от 2 до 10 хиляди лв.. Работата по случая продължава.  



Репортаж на Стоян Радев в предаването " Хоризонт за вас " можете да чуете от звуковия файл. 
Снимки: Стоян Радев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР