Изложбата на ЮНЕСКО Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство

...
Изложбата на ЮНЕСКО Пътешествие из живите традиции. Нематериалното културно наследство
Коментари Харесай

Изложбата на ЮНЕСКО Пътешествие из живите традиции гостува във Варна

Изложбата на ЮНЕСКО " Пътешествие из живите обичаи. Нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа " гостува във Варна.

Експозицията може да бъде прегледана от 26 май до 14 юни на пл. „ Антон Новак “, пред входа на Морската градина, оповестиха уредниците на събитието за Moreto.net.

Изложбата показва стотици фотографии и текстове, документиращи традициите във времето и вписани в описите на ЮНЕСКО детайли на нематериалното културно завещание на 17-те страни членки на Регионален център София – ЮНЕСКО, измежду които Азербайджан, Република Албания, Република Армения, Босна и Херцеговина, Република България, Грузия, Република Гърция, Република Кипър, Република Молдова, Република Северна Македония, Румъния, Република Словения, Република Сърбия, Република Турция, Украйна, Република Хърватия и Черна гора.

Организаторите на събитието канят жителите и гостите на града на едно вълнуващо странствуване из живите обичаи.
Изложбата демонстрира традиции и практики - резултат от срещи на разнообразни култури през далечни исторически столетия и хвърля мост сред тях. Включените образни свидетелства демонстрират и описват за ритуали, празници, традиции, обичаи, обществени практики, познания, умения, художествено-изпълнителски изкуства и занаяти.

Изложбата " Пътешествие из живите обичаи " гостува във Варна във връзка 20-годишнината от приемането на Конвенцията за запазване на нематериалното културно завещание.

Вече 20 години Конвенция 2003 насочва вниманието върху нематериалното културно завещание като основна и неотменна част от националната еднаквост, а главен фактор става обменът на познания и умения сред другите генерации за съхранението на живите обичаи. Тя акцентира значимостта от основаването и използването на ограничения за запазване на нематериалното културно завещание, както в същото време сплотява напъните на всички заинтригувани страни и организации, участващи в неговото запазване. Конвенция 2003 преглежда културните специфики на обичаите, песните и танците и обвързваните с тях принадлежности, предмети, артефакти и културни пространства, приети от общностите за част от тяхното културно завещание.

Регионалният център способства за популяризирането на културните практики, познания и традиции, които във времето са се трансформирали в полезност за хората и дава началото на процеса по съставянето на Представителен лист на нематериалното културно завещание на човечеството, който съдържа стотици образци за упражняване на обичайни култури и фолклор, на изпълнителски изкуства, майсторски умения и занаяти.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР