Изложбата „Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата

...
Изложбата „Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата
Коментари Харесай

Монтанско село грабна 2-ро място в конкурс за шевици

Изложбата „ Мотивът – главен детайл в българската шевица, пазещ родовата ни памет “ гостува в НЧ „ Пробуда – 1926 “ в монтанското село Липен. То е определено за хазаин на сбирката с отличените шевици, тъй като завоюва втора премия от интернационалния конкурс за достоверен или заимствуван оригинал на везбен претекст, вшит в елементи от националното облекло на българина.
„ С носиите с български шевици си неповторим – бродерии, ризи, престилки, сукмани. Това е духът на българското. Кръвта си е кръв” споделя Веселка Василева, ръководител на читалището.
Най-голяма заслуга за премията има Георгия Методиева, която бродира от близо 60 години. Тя плете на една игла, събрала е и цялостна кутия с „ части от остарели ризи, като оттова вади моделчетата”
Фиданка Томова, секретар на НЧ ”Пробуда” провежда всичко. Днес благодари на Георгия, „ за извоюваните със второто място 500 лева.” и направи непретенциозен подарък от името на читалището и тъй като „ ръцете ѝ са златни”.
В състезанието са показани над 350 претекста от разнообразни краища на България, от българските общности в Бесарабия, Таврия, Банат, Северна Добруджа, от наши емигранти в Съединени американски щати, Испания и Италия. Читалището в Липен е единственото от област Монтана взело участие в състезанието.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР