В периода от 13 до 18 май 2024 г., Регионална

...
В периода от 13 до 18 май 2024 г., Регионална
Коментари Харесай

Национална библиотечна седмица и „Зелено четене“ започват във Враца

В интервала от 13 до 18 май 2024 година, Регионална библиотека „ Христо Ботев “ – Враца провежда Дни на отворените порти, които ще се проведат в границите на осемнадесета Национална библиотечна седмица, инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с Фондация „ Глобални библиотеки – България “. Темата тази година е „ Библиотеките - по нужни от всеки път ”.
За първи път, през май, градът ни се включва и в Национална акция „ Зелено четене “, с цел да провежда взаимно с Регионална библиотека литературна среща с създател и съботен тур на книгодарите. Инициативата се организира за четвърта поредна година под мотото „ Книгите сами ни намират “ и ще се състои в интервала 6 – 26 май 2024 година в определени градове от цялата страна. Кампанията има за цел да разпространява четенето на публични места и измежду природата, както и четенето на модерна българска литература. Инициативата е дарителска, в нея български издателства и обичани български създатели персонално подаряват свои книги, които читателите откриват на емблематични места в града.

13 - 18 май
Дни на отворените порти
Посещения в библиотеката за запознаване с нейните справочно-информационни благоприятни условия. Заявете присъединяване авансово на e-mail: или на място в Регионална библиотека - Враца, ул. Петропавловска № 43.

14 май, 10:30 ч., Тийн зала, Регионална библиотека - Враца
„ Изпрати ни картичка “ – оповестяване на самодейност, отдадена на 70 години от основаването на Регионална библиотека „ Христо Ботев “ – Враца
През 2024 година Регионална библиотека „ Христо Ботев “ отбелязва своята 70-годишнина и кани да честваме дружно. В интервала от 14 май до 1 септември, всеки може да изпрати пощенска картичка с обръщение към екипа на библиотеката или да я донесе в библиотеката на адрес: ул. „ Петропавловска “ № 43. Картичките ще бъдат подредени в галерия, а 70 участници ще завоюват специфична читателска карта, основана по случай 70-годишнината.

15 май, 10:30 часа - НЧ „ Н. Й. Вапцаров ” - Криводол
Представяне на алманах „ Трапеза и обичаи “
Сборникът „ Трапеза и обичаи – храни и питиета от Северозападна България “ съдържа материали от Осемнадесетата районна краеведска конференция „ Миналото на родния край – обръщение към бъдещето “, извършена през октомври 2021 година и показва разработките на историци, етнографи, езиковеди, научни служащи, агрономи, учители и възпитаници, краеведи и читалищни дейци. Тридесет и пет публикации разкриват хранителния код на Северозапада – история, просвета и обичаи. Събира и над 500 предписания от края.

16 май, 15:30 часа, Регионална библиотека - Враца
Връчване на годишни библиотечни награди - област Враца 
Регионална библиотека „ Христо Ботев ” и Териториална секция - Враца към Българската библиотечно-информационна асоциация ще връчат седмите районни годишни награди. Отличията се присъждат във връзка 11 май – професионалния празник на библиотечните и осведомителни експерти, за достижения през последните две години. Конкурсът се организира в три категории: „ Най-добра библиотека в област Враца 2024 година ”;   „ Най-добър библиотекар в област Враца 2024 година ”;  „ Подкрепа за библиотеките 2024 година ”.

16 май, 17:30 ч., Обща читалня, Регионална библиотека - Враца
Среща с българската писателка Теодора Димова
Теодора Димова е измежду най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси, играни в страната и чужбина. Написала е романите „ Емине ”, „ Майките ”, „ Адриана ”, „ Марма, Мариам ” и „ Влакът за Емаус ”. През 2007 година „ Майките ” завоюва Голямата премия за източноевропейска литература на Bank Austria и KulturKontakt. Книгата има 11 издания у нас и е оповестена на 9 езика, сред които немски, френски, съветски, полски, маджарски, словенски и други „ Адриана ” е преведена във Франция и Чехия, по романа е изработен и филмът „ Аз съм ти ”. През 2010 година „ Марма, Мариам ” завоюва Националната премия Хр. Г. Данов за българска художествена литература. През 2019 Теодора Димова стана притежател на премията „ Хр. Г. Данов ” за повсеместен принос в българската книжнина. През 2019 излезе романът ѝ „ Поразените ”, който на идната година се трансформира в Роман на годината на НДФ „ 13 века България ”, завоюва премията за прозаичност „ Перото ” и „ Цветето на Хеликон ” за най-продавана книга. През 2023 е оповестен романът „ Не ви познавам ”, самобитно продължение на „ Поразените ”. Есеистичните й текстове са събрани в книгите „ Четири типа обич ”, „ Ороци ” и „ Зове овцете си по име ”, „ Молитва за Украйна ”. Носител е на Голямата премия за литература на СУ „ Климент Охридски ” за 2022, както и Вазовата премия за литература за повсеместен принос през 2023.

18 май, 10:30 ч.
Тур на книгодарите в Национална акция „ Зелено четене “, Враца - централна градска част
Творбите в новото издание на „ Зелено четене “ ще се намират на знакови места в парковете във Враца. След разкриване на книгодарите новите им притежатели би трябвало да разгласяват във Facebook групата на акцията фотография на книгата, като означават #книгодар. След като я прочетат да я подарят, с цел да може пътят на добротворчеството да продължи. Книгите се отличават със специфичен книгоразделител на акцията.

18 май, 11:00 ч., Детски от отдел, Регионална библиотека – Враца
Съботна работилница за страсти за родители с детски психолог Надежда Евгениева на тематика: „ Поставяне на граница и наставнически стилове за образование “.
Работилниците са ориентирани към родителите на деца от 0 до 7 години, както и бъдещи майки и бащи. Надежда Евгениева ще даде потребни насоки и хрумвания, които могат да се включат в родителския боеприпас от подходи и ще отговори на всички въпроси.
Посетителите в интервала 13 – 18 май ще получат едногодишен абонамент за всички отдели и запаси на библиотеката.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР