Изложбата Другите българки на Михаил Вучков, която ще бъде открита

...
Изложбата Другите българки на Михаил Вучков, която ще бъде открита
Коментари Харесай

Да или не: Транссексуална фотосесия по картини на Майстора?

Изложбата " Другите българки " на Михаил Вучков, която ще бъде открита на 8 март, провокира остри реакции. Причината? Художникът употребява транссексуални българи, които театралничат като модели на Владимир Димитров-Майстора.

Един от моделите е културистът Тихомир от " Фермата ", който се трансформира в жена и към този момент се споделя Мелиса Рангелова.

Проектът на Вучков е получил и 10 000 лв. от " Национален фонд просвета " към Министерството на културата. Това, разбираемо, не остана без отрицателни мнения. Някои даже дефинираха творбите му като " замяна на изкуството ".

" Не мисля, че можем да приказваме за замяна на изкуството. Най-важното в изкуството е чувството и персоналната връзка ", сподели Михаил Вучков в предаването " Тази заран " по bTV.

Според него отношението към транс хората е като това към дамите в XIX век и точно затова художникът е решил да размени женските персонажи от картините на Майстора с транс дами. Според Вучков транссексуалните дами в България през днешния ден са най-дискриминирата група хора.

Припомняме, че тази година се навършват 140 години от рождението на бележития художник Владимир Димитров-Майстора. Според вас изложбата " Другите българки " подобаващ метод ли е да се означи това?

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР