Изложба за живота и делото на д-р Андрей Георгиев подготвят

...
Изложба за живота и делото на д-р Андрей Георгиев подготвят
Коментари Харесай

Изложба разказва за дарителя на Лом д-р Андрей Георгиев

Изложба за живота и делото на доктор Андрей Георгиев приготвят в Лом. Той е прочут с великодушните дарения, които направи на крайдунавското градче.
Д-р Георгиев завеща на младежите на България 5 милиона $. Още 2.5 милиона $ са за гимназия „ Найден Геров” в Лом, където е учил. 500 000 $ донорът завеща на град Лом, по 1 млн. $ получиха Медицинският университет в София и университетът в американския щат Делауеър.
Средствата, завещани на американския университет и на гимназията в Лом са за стипендии на български деца, които учат зад граница.
Основна част от документите в изложбата са издирени от журналиста Любомир Йорданов в архива на „ Държавна сигурност”, защото доктор Георгиев емигрира в Съединени американски щати в средата на предишния век и е разгласен за разузнавач..
„ Д-р Андрей Георгиев е от породата хора, каквито към този момент доста рядко се срещат, хора от вида на огромните възрожденски донори. Започват от нулата, създаравт богатство и подаряват тези благосъстояния на страната си, и то на децата на България, с цел да се образоват. Много хора в днешния прекомерно веществен свят, изобщо не могат да си обяснят по какъв начин по този начин ще извадиш 5 милиона $ и ще ги дариш на непознати деца, въпреки и безпределно надарени. И хората се питат какъв е този човек, за какво го прави и всичко, което сме събрали, заслужава да бъде показано”, споделя журналистът Любомир Йорданов.
Изложбата ще бъде открита на 2 март, рождения ден на доктор Георгиев. Посетителите ще видят кръщелното му удостоверение, дипломата за приключено приблизително обучение, фотоси на фамилната къща в село Дългоделци и на тази, в която е живял в Америка, както и копия на извадки от досието му, две писма до майка му.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР