Изложба с портрети на български царици ще бъде открита в

...
Изложба с портрети на български царици ще бъде открита в
Коментари Харесай

Във Варна откриват изложба с портрети на български царици

Изложба с портрети на български царици ще бъде открита в музея " Стара Варна " на 24 февруари - петък, от 14:00 часа. Картините са дело на известната художничка Марина Варенцова-Русева и са осъществени по програмата на Национален фонд " Култура ".

На платната са изрисувани: Мария - брачна половинка на княз Борис – Михаил (с пауните), Ирина Комнина - брачна половинка на Иван Асен II (с ястреб) и Кера-Мария (с рис).

" Опитах се да ги изобразя в тези места, където те са живеели, като използвах реконструкции на постройките и проекти на Българска академия на науките. Неоценима помощ ми оказаха историците Пламен Павлов (с книгата си " Първите дами на средновековна България " ) и Николай Овчаров.

Тези портрети се явяват като продължение на тематика, стартирана с самодейност на инж. Александр Митушев от Златоград, който събра неповторима сбирка от портрети на български царе, царици и средновековни борби. Успях да навляза в тази тема и желаех да я продължа. В портретите си използвах бижута и орнаменти от това време, фрагменти от платове, дребното останали изображения в ръкописи. И макар на това, самите царици наподобяват, като персонажи от приказките. Всяка от тях е имала много комплицирана орис, включваща наслади и премеждия, загуби на близки и изменничества, неточности и мъдри решения. Но целия им живот и логичност на техните дейности са били отдадени на благоденствие на земите си и на хората ", споделя художничката Марина Варенцова-Русева.

Изложбата ще бъде открита на 24 февруари в 14:00 в музеят " Стара Варна ", ул. " Цар Калоян " №5
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР