Изложба, представяща историята на футбола в Катар, отвори врати в

...
Изложба, представяща историята на футбола в Катар, отвори врати в
Коментари Харесай

Изложба в Доха проследява пътя на футбола в Катар

Изложба, представяща историята на футбола в Катар, отвори порти в Доха, до момента в който близкоизточната страна се готви да посрещне почитателите на Световното състезание по футбол, което ще стартира в неделя.

" Световната купа идва в Катар след няколко дни и ние искахме да отбележим този мотив, като организираме тази галерия ", сподели Айша ал-Ансари - началник на сбирката " Наследство " във внушителната Национална библиотека на Катар, където се обитава експозицията.

" Искаме да повишим осведомеността на обществеността и на посетителите, които идват в страната ни от целия свят, когато става въпрос за нашето футболно завещание ", сподели тя. - За някои почитатели на играта то към момента е неразказана история. "

На изложбата, озаглавена " Goaaal! How Football Kicked off in Qatar " посетителите могат да преминат около огромни билбордове, документиращи историята на спорта в Катар, в това число информация за стадионите, лигите и тимовете.



Те могат да видят и ръчно направени футболни фланелки, които са носили в националният тим на Катар, дружно с футболни топки отпреди десетилетия, ретро обувки и други сувенири. Освен това могат да гледат и слушат записи, в които пионери описват по какъв начин се е развила любовта към футбола в страната.

Според уредниците на изложбата хората в дребната, богата на природен газ страна стартират да играят футбол в края на 40-те години на предишния век. Но едвам през 1970 година националният тим на страната изиграва първия си интернационален мач, изгубен с 1:2 от прилежащ Бахрейн.

Оттогава домакините са минали дълъг път.



Те имат 10 участия на Купата на Азия, която завоюваха с огромна изненада през 2019 година, като победиха на финала четирикратните спечелили Япония. Малко по-късно лявото крило Акрам Афиф, звездата на сегашния народен тим на Катар, беше коронясан за футболист на годината в Азия.

Катар е печелил и районната Купа на страните от Персийския залив три пъти - през 1992, 2004 и 2014 година През 2015 година те записаха най-голямата си победа в историята, като разгромиха Бутан с 15:0.

Изложбата е в чест на минали митове на играта в Катар, в това число Халфан Ибрахим Халфан, бивше крило на националния тим и дипломат на наследството на Катар 2022.

" Много съм горделив, че сме домакини на Световната купа. Това кара мен, Катар и всички араби да се гордеем извънредно доста ", сподели Халфан.

Очаква се повече от един милион гости да посетят страната по време на шампионата, който ще завърши на 18 декември.

" Чрез един сполучлив шампионат ще покажем, че в нашия район има освен това от отрицателните неща, които някои хора виждат в медиите. В този район има освен това от спорове. Тази Световна купа ще наподобява доста по-различно от другите Световни купи. Нашата неповторима просвета и гостолюбие ще бъдат показани ", сподели Халфан.

За първи път футболното състезание ще се организира в Близкия изток и за първи път Катар ще взе участие в него.

Домакините ще се изправят против Еквадор в откриващия мач на шампионата в неделя, а по-късно ще се изправят против Сенегал и Нидерландия.

На ревюто, което ще бъде отворено от самото начало на Световното състезание и по-късно, гостите и високопоставените лица бяха оптимистично настроени за възможностите на марулите.

" Катар ще стигне надалеч в надпреварата ", сподели Халфан, а на лицето му се появи усмивка.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР