Изложба от текстове с непознати детайли от живота на първия

...
Изложба от текстове с непознати детайли от живота на първия
Коментари Харесай

Неизвестни факти и снимки за княз Александър Батенберг – от 5 септември в Двореца

Изложба от текстове с непознати елементи от живота на първия български държател след Освобождението, 1878 година, както и с непоказвани фотоси, ще бъде открита на 5 септемвриот 17 часа в Огледалната зала на Националната изложба. Някогашният замък е най-подходящото място за експозицията, тъй като таман княз Александър декор Батенберг Първи (1879 – 1886) е трансформирал руините на турския конак в модерна европейска постройка. А в случай че човек се отклони вдясно от Балнатазала, ще попадне в помещението, където е бил персоналният му кабинет.

Изложбата е резултат от тригодишни търсения по архиви и фамилни сбирки на фондация " Хайлигенберг Югенхайм " (името на фамилния палат на българския монарх).

Озаглавена е " Сандро – княз Александър декор Батенберг. Една европейска орис ", по детския прякор, с който са го наричали близкитему. Ранните му годиниминават в имението " Хайлигенберг " на семейството Батенберг в немския град Югенхайм.

В България със задачата да показа изложбата се е заела фондация " Ценности " на Антонина Стоянова, брачна половинка на президента Петър Стоянов (1997-2002). Със спомоществувателството на Столична община на втория етаж в двореца ще бъдат показани 28 пана със фотоси и текстове на българскиезик. (Версията на британски и немски език на всяко пано може да бъде четена посредством QR кодове.)

От Германия ще дойдат особено доктор ЙоахимХорн, ръководител на фондация " Хайлигенберг Югенхайм ", доктор Зигрун Комати, ръководител на Германско-българското сдружение за поощряване на връзките и другарството с България, член на авторския екип на изложбата е и Джони Гловър, член на Консултативния комитет на фондацията.

От точно и професионално подбраните снимки, картини, обстоятелства и документи проличава привързаността на Сандро към България. Князът се е бил в Руско-турската освободителна война, а след това е определен от Великото национално заседание във ВеликоТърновопрез 1879 година. Въпреки неналичието на политически опит, той слага основите на българската държавност, поставя началото на значими институции в образованието, военното дело, правораздаването. Фон Батенберг даже се опълчва на Великите сили, отстоявайки идеята на младата си страна, възобновена на картата на Европа след петвековното османско господство.

В денянаоткриването – 5 септември 2023 фондация " Ценности " ще провежда конференция с присъединяване на посетители от немската фондация. На 6 септември представители на Фондация " Ценности " и Фондация " Хайлигенберг – Югенхайм " ще почетат делото на КнязАлександър I в гробницатаму в София.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР