Излизането на Великобритания от Европейския съюз, насрочено за 31 октомври,

...
Излизането на Великобритания от Европейския съюз, насрочено за 31 октомври,
Коментари Харесай

Юнкер: Брекзит е трагичен момент за Европа

Излизането на Англия от Европейския съюз, планувано за 31 октомври, е драматичен миг за Европа, декларира ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в изявление за испанския в. " Паис ", представено от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Юнкер, който напуща поста си навръх 31 октомври, отбелязва, че Брекзитът " опонира на хода на историята и на духа на някогашния английски общественик Уинстън Чърчил, който на времето призоваваше за Съединени европейски щати ".

" Вярвам, че към момента имаме опция да реализираме съглашение " с Лондон, отбелязва ръководителят на Европейска комисия, определяйки като " градивна и частично позитивна " срещата си с английския министър председател Борис Джонсън предишния понеделник в Люксембург.

Жан-Клод Юнкер показва страдание, че комисията е решила да не се намесва през 2016 година, когато Англия провежда референдум за овакантяване на Европейски Съюз и когато близо 52 % от гласоподавателите поддържаха това.

Той напомня за " акция на неистини и подправени вести " преди референдума и добавя, че " в комисията взехме решение да не се намесваме, по молба на Дейвид Камерън (премиер на Англия от 2010 до 2016 година - бел. р.), а това беше огромна неточност ".

Физическата граница с Ирландия ще се върне, в случай че Англия напусне Европейския съюз без съглашение, съобщи по-рано през днешния ден ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в извънредно изявление за телевизия Скай нюз (Sky News).

Юнкер уточни, че не би желал да бъде проектант на излизане без договорка, само че че Европейският съюз ще би трябвало да работи, с цел да отбрани здравето и сигурността на своите жители.

Той разкритикува депутатите, които " не помнят историята " на мира в Ирландия, реализиран посредством съглашението от Разпети петък, като ги предизвести, че в случай че се възвърне физическата граница " историята ще се върне неотложно ".

В изявлението Юнкер отхвърли изказванието, че Европейски Съюз би бил виновен за връщането на насилието по време на спора сред Северна Ирландия и Република Ирландия. Той акцентира, че " Европейски Съюз по никакъв метод не е виновен за каквито и да било последствия от Брекзита - това беше английско решение ".

" Европейски Съюз не напуща Англия, Англия напуща Европейски Съюз ", заключи Юнкер.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР