Излезе анализа на данните за смъртността по време на епидемията

...
Излезе анализа на данните за смъртността по време на епидемията
Коментари Харесай

Доклад за високата смъртност от COVID-19: Мерките на Националния оперативен щаб са били непоследователни

Излезе разбора на данните за смъртността по време на епидемията у нас. Три съществени аргументи за нараснала смъртност са изтъкнати в отчета.

Те са положението на здравната система, ръководството на рецесията и високия брой българи, които страдат от хронични болести.

Освен че смъртността при COVID-19 е висока точно при тях, като цяло за интервала от началото на епидемията се регистрира повишен брой смъртни случаи съпоставено с предходни години - общо над 166 хиляди, като близо 80 % от тях са били при хора сред 60 и 89 година

Относно COVID-19, до момента в който по заболеваемост сме на 21-во място в Европа, то по смъртност се нареждаме на трето.

В отчета е установено, че до момента в който заболеваемостта у нас е към междинната за Европа, то по смъртност сме на едно от челните места. Според шефа на Центъра по публично здраве и разбори доцент Христо Хинков причина за това са хората, които са били инфектирани, само че не са били диагностицирани.

„ Хората са заболели - като пристигна епидемията, тя ги поразява първи. И че те не са имали достъп да си лекуват хроничните болести. Голяма част от тези хора евентуално са умряли от това “, споделя доцент Хинков.

В отчета се показва още, че решенията за ограниченията са били непоследователни.

„ Има заповед, която споделя, че се затварят образователни заведения, само че се оставят игрални зали. Това не дава отговор на здравната логичност. Трябва да се каже, че в случай че ще има локдаун, и по-късно би трябвало да има разхлабване “, споделя Хинков.

Като член на щаба, който е анализирал данните за епидемията и е правил прогнози за хода й - математикът Николай Витанов, сподели, че зад някои решения е имало и политически доводи и дава образец с разхлабването на ограниченията.

„ Целият народ видя моето държание, аз не бях склонен с всичко, само че моята работа беше да направя разбор. Никога не съм взел участие във взимането на решения “, споделя Витанов.

Витанов се съгласи с тезата, че здравната ни система не се е справила.

„ Хората дадоха всичко от себе си и се оправиха ослепително при изискванията, които бяха сложени. Като имаме здравна система в неприятно положение и болно население - какво да чакаме? Смъртност като в Германия или като в Швеция? “, съобщи Витанов.

От ГЕРБ обявиха, че „ изказванията от отчета са следващата предизборна операция на предизборния щаб на Румен Радев в лицето на служебния кабинет “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР