Излежаващ доживотна присъда за убийство, извършено по особено жесток начин,

...
Излежаващ доживотна присъда за убийство, извършено по особено жесток начин,
Коментари Харесай

Осъден доживот иска 50 бона, нямало къде да спортува

Излежаващ доживотна присъда за ликвидиране, осъществено по изключително нечовечен метод, заведе дело в Административния съд в Пазарджик за общо 50 000 лв. против Министерството на правораздаването и Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ с претекста, че в тъмницата не му били обезпечени условия за спорт и физическа интензивност. Само преди седмица Назъм Азис завърши, най-малко на първа инстанция, разногласието по еднакъв проблем за същата сума, тъй като нямал опция да води културен живот.

37-годишният мъж желае от правосъдното министерство 10 000 лв. за нечовешко и унизително отношение в арестите в Хасково и Стара Загора в интервала от 24 юни 2006 до 1 юни 2009 година, а претенцията към Дирекцията на пандизите е за 40 000 лв., за времето от 1 юни 2009-та до 16 март тази година.

Лишеният от независимост твърди, че през това време не му била обезпечена опция да се движи задоволително, вследствие на което претърпял редица неимуществени вреди: вдървеност, болки, гняв, яд, липса на предпочитание за живот, нерви и загуба на религия в държавността.

От събраните по делото документи излиза наяве, че до момента в който е бил в ареста в Хасково, престоят навън се е осъществявал на закрито, оборудвано за задачата помещение с размери 14.5 кв.м. с два прозореца, осигуряващи пресен въздух и дневна светлина.

След влизане в действие на присъдата му, към този момент в Затвора в Стара Загора, е бил настанен в зоната с нараснала сигурност. Възможности за физическа и спортна интензивност е имал в границите на престоя навън на така наречен „ затворническо каре “, един път или два пъти в седмицата. В трите места за отнемане от независимост са направени стадиони за баскетбол, волейбол и футбол на дребни малки врати, тенис на маса, висилка, успоредка, лежанка, щанги за повдигане на тежести и гири.

Имало и зелена повърхност, която ищецът е имал опцията да обработва, да отглежда цветя и други растения, като по този метод също да упражнява физическа интензивност.

Азис е обитавал в Затвора в Пловдив единствено 25 дни в интервала от 19.03.2014 година до 14.04.2014 година Независимо от късото си престояване, е имал правото на престой навън всеки ден от 10.00 до 11.00 часа, а в петък и спомагателен престой навън на източно каре от 15.00 до 16.00 часа. Разполагал е и с правото да употребява спортната зала всеки понеделник, сряда и събота от 15.00 до 16.00 часа.

Постъпил е в Затвора в Пазарджик на 14.04.2014 година, като там обитава и досега. Понеже е наказан на „ пожизнен затвор “ и му е избран от съда специфичен режим, е бил настанен в зоната с нараснала сигурност. Ползвал е оборудвана спортна зала в отделението, в което е настанен, от понеделник до петък от 14.00 до 15.00 ч. В залата от 2017 година е имало гладиатор, боксова круша, тенис на маса, шах. Понастоящем ищецът има всекидневен достъп по един час в спортната зала с изключение на престоя навън. В рамките на графика за осъществяване на престой навън за същата 2018 година ищецът е могъл да упражни правото си на физическа или спортна интензивност на особено обособено външно пространство в часовия интервал от 12.50 до 14.00 ч. Там е имало спонтанни спортни уреди, които ищецът е могъл да употребява: лежанка, щанга и лост, както и успоредка.

И двете искания на Назъм Азис са отхвърлени, а той е наказан да заплати по 100 лв. на атакуваните министерство и дирекция за разноските им до делото. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

37-годишният Назъм Азис излежава доживотна присъда за жестокото ликвидиране на таксиметровия водач Димитър Янакиев през юни 2006 година край град Хасково, който бил открит в лозе с огнестрелна рана във врата, а колата му - опожарена. Затворникът стана прочут и с „ голия си митинг “ в Старозагорския затвор против отхвърли на чиновници от ведомството да го заведат на сексолог./Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР