Изкуственото местене на часовниците е едно объркване, което ние се

...
Изкуственото местене на часовниците е едно объркване, което ние се
Коментари Харесай

Докога ще сменяме лятно и зимно часово време?

Изкуственото преместване на часовниците е едно комплициране, което ние се предизвикваме по два пъти в годината, смята политик от Берлин

Докога ще сменяме зимно и лятно часово време? През 2018 година жителите на Европейски Съюз гласоподаваха да се приключи превъртането на часовниците, само че страните от Европейски Съюз не съумяха да се спогодят. Има ли късмет това да стане скоро се пита в обява на .

В неделя (30.10. против 31.10) още веднъж ще би трябвало да местим часовниците. А в Брюксел отново би трябвало да се водят диалози за промяната на времето – защото въпросът не е изнемощял от дневния ред. Всъщност той трябваше от дълго време да е към този момент решен – още през 2018 година Европейска комисия предложи да се постави завършек на промяната на лятното и зимното часово време.

Още повече, че от извършеното за задачата онлайн изследване стана ясно, че над 80 % от участвалите 4,6 милиона души желаят точно това. Европейският парламент също поддържа предложението с огромно болшинство. Това, което към момента липсва, е утвърждението на 27-те страни членки. Но те към този момент от години не подхващат нищо по въпроса.

Всичко зависи от страните членки

„ Последната полемика се състоя през 2019 година “, споделя представителят на Европейска комисия Адалберт Янц. „ Топката е в ръцете на страните членки. “ Тя обаче евентуално там и ще си остане – защото явно в европейските столици никой няма предпочитание да се занимава със комплицираната тематика.

Неофициалната позиция на Берлин е, че заради пандемията, войната в Украйна и енергийната рецесия Европа има напълно други грижи. Маркус Фербер от ХСС е корав съперник на непрекъснатите смени на времето и насочва рецензии към бездействието на Европейски Съюз: „ Мога единствено да прикани европейските министри на превоза да се съберат. Изкуственото преместване на часовниците е едно комплициране, което ние се предизвикваме по два пъти в годината. Сега това би трябвало да завърши “.

Нужна е съгласуваност в европейски мащаб

Въпросът обаче е много по-сложен – така като всяка страна от Европейски Съюз би трябвало да реши за себе си дали нейните жители да живеят напълно по зимното или напълно по лятното часово време. С което проблемите занапред стартират. Ще има ли и отсега нататък една огромна часова зона с общо 16 страни? Или хората, които всекидневно прекосяват границата, с цел да отидат на работа в прилежаща страна, ще би трябвало два пъти да местят часовниците си? Какво ще стане с железниците и летищата? Дали освен това състояние в Испания през зимата ще се развиделява едвам в 10 часа, а в Полша ще се стъмва още в 14,30?

Въпросите са доста. Нищо не е елементарно, само че решения има, счита евродепутатът от Социалдемократическата партия Исмаил Ертуг: „ От страните членки се изисква, в това число и от Европейския парламент, да намерят решение във връзка с промяната на времето. А когато тази промяна бъде анулирана, би трябвало да се положат усилия ЕС да не съставлява килим от кръпки. Изключително парадоксално е, че страните членки въобще не се занимават с казуса “.

Свършила ли си е работата Европейска комисия?

Държавите обаче от своя страна насочат искания към Еврокомисията и настояват, че тя по този начин и не е предоставила желаната всеобхватна преценка за следствията от преустановяване на промяната на времето. Брюксел обаче не споделя това разбиране. С други думи, излаз към този момент не се обрисува и вероятността да не се случи нищо повече е много огромна.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР