Изкуственият интелект може да помогне за откриване на рак на

...
Изкуственият интелект може да помогне за откриване на рак на
Коментари Харесай

AI идентифицира рак на белия дроб с висока точност


Изкуственият разсъдък може да помогне за разкриване на рак на белия дроб
(снимка: CC0 Public Domain)

Британски учени създа доха модел с изкуствен интелект, който може тъкмо да разпознава рак на белия дроб в ранните му стадии . Според откривателите, технологията може да форсира диагностицирането на болестта и лекуването на пациентите.

Ракът е водеща причина за гибел в международен мащаб. Според данни на Световната здравна организация, към 10 милиона души умират от рак всяка година. В доста случаи обаче заболяването може да бъде спряна, в случай че се открие и лекува в точния момент.

Модел на изкуствен интелект, създаден от специалисти на Кралската фондация Мардсън, Института за проучване на рака в Лондон и Имперския лицей Лондон, може да дефинира дали анормалните формирания, открити при сканиране с компютърна томография (CT), са злокачествени. Резултатите от проучването са оповестени в здравното издание Lancet eBioMedicine.
още по темата
Екипът стъпва на данни от компютърна томография на към 500 пациенти с огромни белодробни възли, с цел да създаде AI логаритъм, употребявайки радиомика. Тази техника може да извлече жизненоважна информация от медицински изображения, които са сложни за виждане от човешкото око. След това AI моделът е тестван, с цел да се види дали може тъкмо да разпознава раковите възли.

Изследването употребява мярка, наречена повърхност под кривата (AUC), с цел да види какъв брой ефикасен е моделът при прогнозиране на рак. AUC 1 демонстрира съвършен модел, до момента в който стойност 0,5 би се очаквала, в случай че моделът познае на инцидентен принцип. Резултатите демонстрират, че AI моделът може да дефинира риска от рак на всеки възел с AUC 0,87.

Показателят се усъвършенстват по скалата на Брок, която сега се употребява в клиниката, и възлиза на 0,67. Моделът също се показва сравнимо с резултата на Хердер – различен тест, който има AUC 0,83. Новият AI модел може също по този начин да помогне на медиците да вземат по-бързи решения по отношение на пациенти с необикновени растежи, които сега са изложени на междинен риск.

Изследователският екип прецизира, че изследването към момента е на ранен стадий. Необходими са спомагателни тествания, преди моделът да стане подготвен за внедряване в системите на опазването на здравето.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР